Libanul rămâne fără curent electric

(Captură Foto)

Libanul a rămas fără curent electric, întreaga ţară fiind în întuneric, pe fondul unei crize economice severe. Cele mai mari două centrale electrice din ţară, Deir Ammar şi Zahrani, s-au închis din cauza lipsei de combustibil, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

Reţeaua electrică a fost „complet oprită azi la prânz” şi este puţin probabil să repornească timp de câteva zile, a menţionat oficialul citat.

În ultimele 18 luni, Libanul se confruntă cu o criză economică şi cu un mare deficit de combustibili. Situaţia economică s-a înrăutăţit în ultimii ani, pe fondul unei puternice crize financiare. Economia precară a sărăcit jumătate din populaţie, moneda naţională este prăbuşită.

Compania naţională de electricitate a confirmat închiderea celor două centrale, care împreună furnizează 40% din electricitatea ţării.

Închiderea lor a condus la „întreruperea completă” a reţelei electrice, „fără nicio posibilitate de a relua operaţiunile deocamdată”, potrivit unui comunicat al companiei.

Al Jazeera relatează că în oraşul Halba au loc proteste în faţa clădirii companiei naţionale de electricitate, iar în oraşul Tripoli oamenii au blocat străzile şi ard cauciucuri.

Până la oprirea completă a curentului, libanezii raţionalizau distribuţia la două ore curent electric pe zi.