Liberalii cer anularea alegerilor la Galaţi şi reluarea votării

PNL acuză fraude majore la alegerile locale din Galaţi şi cere reluarea alegerilor.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

PNL cerea anularea alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi şi reluarea acestora. Liderul PNL Galaţi a anunţat că partidul său s-a adresat Biroului Electoral Central în acest scop şi a acuzat fraude majore la vot.

"Din analiza proceselor verbale întocmite în peste 20 de secţii de votare din Galaţi, se observă existenţa unui număr de peste 9.200 de buletine de vot nejustificate - în plus sau în minus - diferenţa faţă de numărul buletinelor de vot înmânate în secţiile respective.
Spre exemplu, la Secţia de Votare nr. 7 din Galaţi, sunt înscrise în listele electorale 954 de persoane şi ar fi trebuie înmânate, conform articolului 60 din Legea 115/2015, 1.049 de buletine de vot.

Din procesul verbal privind predarea-primirea buletinelor de vot necesare desfăşurării votării rezultă că au fost predate 1.000 de bucăţi. Din procesul verbal privind consemnarea rezultatului votării pentru primar rezultă că au fost înmânate în secţia de votare respectiva 2.190 de buletine de vot, fără a se oferi vreo explicaţie cu privire la diferenţa uriaşă de 1.190 de buletine de vot. Numărul total al buletinelor de vot consemnate ilegal în sistem doar în aceste 20 de secţii este de aproximativ 9.200, un număr de natură să răstoarne diferenţa între primele patru poziţii ale ierarhiei pentru funcţia de primar al Galaţiului.", a susţinut Ciumacenco în cadrul unei conferinţe de presă.

Ciumacenco a mai susţinut că potrivit BEC, la alegerile pentru primar au fost 93.198 de voturi valabil exprimate, însă cei 12 candidaţi însumează doar 92.139 de voturi, existând o diferenţă de 1068 de voturi care nu poate fi justificată. Cum diferenţa de voturi între primii doi candidaţi este de 1.105 voturi, această eroare este de natură de a vicia rezultatul alegerilor, a declarat liberalul, conform sursei citate.

În opinia PNL, legalitatea se poate restabili doar prin reluarea procesului electoral, motiv pentru care liberalii au solicitat Biroului Electoral Judeţean şi Biroului Electoral Central anularea şi repetarea scrutinului electoral pentru funcţia de primar al Municipiului Galaţi. De asemenea, liberalii vor depune o plângere penală în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din municipiul Galaţi.