Libia - Haftar părăseşte Rusia fără a semna acordul de pace, Turcia ameninţă că se amestecă în conflict

Soldaţi ai Armatei Naţionale Libiene în drum spre Tripoli
Soldaţi ai Armatei Naţionale Libiene în drum spre Tripoli (Screenshot)

Turcia nu se va abţine de la „predarea unei lecţii” generalului libian Khalifa Haftar dacă forţele sale din estul Libiei continuă atacurile împotriva guvernului recunoscut internaţional al ţării, a declarat marţi preşedintele Tayyip Erdogan.

El a spus că Haftar a „fugit” de Moscova după ce discuţiile de pace de luni de zile între el şi şeful guvernului de la Tripoli, Fayez al-Serraj, nu au reuşit să aibă ca rezultat încetarea focului pentru a pune capăt conflictului lor de nouă luni.

Forţele lui Haftar sunt sprijinite tacit de Moscova, iar guvernul libian de la Tripoli a emis chiar o listă cu mercenari ruşi care ar lupta de partea lui Haftar, care ar aparţine Grupului Wagner, asociat cu Evghenii Prigojin.

„Dacă atacurile pucistului Haftar împotriva poporului şi guvernului legitim din Libia continuă, nu ne vom abţine să-i învăţăm lecţia pe care o merită”, a declarat Erdogan într-un discurs adresat parlamentarilor săi din Ankara.

„Este de datoria noastră să ne protejăm rudele în Libia”, a adăugat Erdogan, afirmând că Turcia a avut legături istorice şi sociale profunde cu ţara nord-africană şi că Haftar ar fi preluat întreaga naţiune dacă Ankara nu ar fi intervenit.

Turcia incearcă sa mentină legaturi strânse cu guvernul libian, cu care a semnat şi un acord de explorare maritimă, extrem de controversat, care a îngrijorat Grecia şi Israelul.

Erdogan a spus că Turcia se va alătura Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei la un summit pe care cancelarul Angela Merkel îl va găzdui duminică la Berlin pentru a discuta un acord de pace în Libia, care a fost acaparată de haos de la debarcarea dictatorului Moammer Gaddafi în 2011.

Serraj a semnat acordul de încetare a focului, dar Haftar a părăsit Moscova fără a semna acordul, a anunţat marţi agenţia de ştiri, TASS care l-a citat pe Serghei Lavrov.