Libia: ONU cere forţelor lui Haftar să suspende o ofensivă asupra Tripoli-ului

Generalul libian Khalifa Haftar
Generalul libian Khalifa Haftar (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri forţelor aflate sub comanda generalului Khalifa Haftar să suspende o ofensivă planificată asupra oraşului Tripoli, pe fondul temerilor că o bătălie pentru capitala Libiei ar putea provoca o instabilitate şi mai mare în ţară, potrivit Deutsche Welle.

Armata Naţională Libiană (ANL) a generalului Haftar a anunţat lansarea unei ofensive asupra oraşului Tripoli, care este sub controlul guvernului susţinut de ONU şi al mai multor miliţii înarmate.

Ofensiva ANL ameninţă cu amplificarea unui război civil care a divizat ţara de la uciderea lui Moammer Gaddafi în 2011.

Consiliul a cerut forţelor ANL să suspende toate manevrele sale militare, a declarat ambasadorul german la ONU Christoph Heusgen, preşedintele Consiliului în luna aprilie, în discuţii cu reporterii după o întâlnire cu uşile închise a organizaţiei.

Apelul Consiliului a fost făcut în condiţiile în care ANL s-a ciocnit la sud de Tripoli cu miliţii loiale Guvernului de Acord Naţional (GAN) susţinut de comunitatea internaţională şi condus de Fayez Sarraj.

ANL a precizat vineri că forţele sale au capturat fostul aeroport internaţional situat la sud de capitală, o afirmaţie negată de ministrul de Interne din Tripoli.

Forţele lui Haftar au avansat rapid către suburbiile sudice ale capitalei în ultimele zile, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află în Libia pentru a consolida suportul pentru organizarea unei conferinţe naţionale, programată pentru această lună cu scopul de a dezvolta un itinerar pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale amânate. Obiectivul alegerilor este unificarea ţării.

După discuţii cu oficiali ai GAN în Tripoli, Guterres s-a deplasat vineri în oraşul estic Tobruk pentru a se întâlni cu preşedintele Camerei libaneze a Reprezentanţilor. Ulterior, el s-a întâlnit şi cu Haftar în Benghazi în încercarea de a evita o confruntare pentru Tripoli.

Delegatul ONU Ghassan Salame a declarat vineri Consiliului de Securitate că Haftar i-a precizat în mod clar lui Guterres că intenţionează să continue asaltul asupra Tripoli-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe