Licitaţie la Christie's, Londra: Sculptură a lui Tutankhamon, vândută cu 4,7 milioane de lire sterline

Casa britanică de licitaţii Christie's a vândut o sculptură veche de 3.000 de ani reprezentând capul regelui Tutankhamon, cu circa 4,7 milioane de lire sterline.
Tutankhamon
Tutankhamon (Christie's)

Guvernul egiptean nu a putut opri vânzarea operei de artă care provine de la templul Karnak din Luxor, Egipt. Sculptura din bronz cuarţit a fost vândută la o cifră puţin mai mare decât a fost estimată (aproximativ 4 milioane de lire sterline).

Tutankhamon
Tutankhamon (Christie's)

Guvernul egiptean a pierdut bătălia de a opri vânzarea statuetei care reprezintă capul tânărului faraon Tutankhamon. Lucrarea a fost vândută pe 4 iulie, cu suma de 4,746,250 de lire sterline (5,97 milioane de dolari).

În zilele care au precedat vânzarea, autorităţile egiptene - care susţin că sculptura a fost furată - au cerut ca aceasta să fie returnată în ţară.

Într-o notă, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Antichităţilor din Egipt şi-au exprimat de asemenea regretul pentru vânzarea unor monede egiptene în pofida "cererilor egiptene legitime efectuate în ultimele săptămâni", inclusiv achiziţionarea certificatelor de achiziţie a lucrărilor.

Ambasada egipteană din Regatul Unit şi-a exprimat regretul deoarece casa de licitaţie Christie's a efectuat o nouă vânzare cu artefacte egiptene, inclusiv statueta lui Tutankhamon, fără să aibă confirmarea documentelor "necesare pentru vânzare".

În schimb, Christie's a asigurat că întotdeauna "a efectuat cercetări aprofundate pentru a verifica originea şi statutul juridic al obiectului". "Obiectul – a explicat casa de licitaţii - nu a fost investigat şi nu a fost ridicată nicio îngrijorare în legătură cu acesta, deşi existenţa sa este cunoscută şi a fost expus public".

Fostul ministru egiptean al antichităţilor Zahi Hawass s-a referit şi la această chestiune, afirmând că sculptura "a fost scoasă din Egipt în anii 1970, iar la acea vreme inclusiv alte obiecte antice de aceeaşi natură au fost furate din templul Karnak" din Luxor. "Proprietarii au furnizat informaţii false", a remarcat arheologul.

Tutankhamon

Tutankhamon s-a născut în anul 1341 î.H., în oraşul Aketaton. La vârsta de şapte ani, Tutankhamon s-a căsătorit cu sora sa vitregă, frumoasa Ankesenamon. Doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare, a decedat, astfel încât tronul i-a revenit tânărului faraon.

În al doilea an de domnie, Tutankhamon a părăsit Tel al-Amarna şi s-a instalat la Memfis, aproape de actualul Cairo. A transformat oraşul în centru administrativ şi, în acelaşi timp, şi-a schimbat numele din Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton", în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon", marele zeu al Egiptului, adorat în temple de la Karnak până la Teba.

Tutankhamon a murit la vârsta de 19 ani şi se presupune că a fost ucis printr-o lovitură la cap. Suspectul principal este Ay, cel care i-a urmat la tron, şi care este bănuit de asasinat tocmai din acest motiv. O radiografie făcută mumiei faraonului indică existenţa unui cheag de sânge în craniu.

Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit. De-a lungul anilor care au trecut de la descoperirea mormântului şi de la transformarea lui într-un important loc turistic, acesta a suferit o serie de deteriorări. Unele au fost cauzate de vaporii de apă proveniţi din respiraţia vizitatorilor, iar altele de turişti lipsiţi de educaţie care au lăsat în urmă zgârieturi şi desene graffitti.