Lider PLUS: Au fost identificate 693 de ştiri false legate de COVID, publicate de media de propagandă a Rusiei

Liviu Iolu
Liviu Iolu (Facebook)

Liderul PLUS Liviu Iolu a afirmat, duminică seara, într-o postare pe Facebook, că „haosul, incertitudinea, discreditarea autorităţilor publice locale sau ale Uniunii Europene sunt foarte clar arme ale Rusiei”. Totodată, Iolu este de părere că UE „nu are încă un instrument puternic de luptă cu dezinformările” vehiculate la adresa acesteia.

„UE nu are încă un instrument puternic de luptă cu dezinformările însă există câteva certitudini verificate prin EUvsDisinfo.eu care ne ajută să înţelegem că haosul, incertitudinea, discreditarea autorităţilor publice locale sau ale Uniunii Europene sunt foarte clar arme ale Rusiei.

Vedem aceste arme folosite zilele astea cu maximă forţă când Europa îşi arată puterea, coerenţa şi solidaritatea odată cu campania de vaccinare anti-COVID care a început în aceeaşi zi în toate statele membre”, a declarat liderul PLUS pe platforma de socializare.

Potrivit lui Iolu, „au fost identificate anul ăsta 693 de ştiri false sau dezinformări verificate şi confirmate cu privire la Coronavirus care au fost publicate sau amplificate de media de propagandă a Rusiei.

Fostul secretar de stat consideră că „motivul principal al campaniei masive de dezinformare finanţată de Rusia este acesta: subminarea luptei autorităţilor statale şi medicale din Europa şi SUA împotriva coronavirusului pentru a crea şi amplifica diviziuni în societăţile democratice, a arăta că în Vest domneşte neîncrederea şi haosul (în opoziţie cu ordinea şi disciplina impuse de regimul Putin) şi a exacerba situaţii de criză şi probleme de interes public pentru ca teoriile conspiraţiei să penetreze fără bariere şi să slăbească UE, NATO sau statele membre”.

„Primele ştiri false, la începutul pandemiei, au indus ideea că virusul e de fapt o armă biologică a SUA (culmea e că şi despre HIV Uniunea Sovietică tot asta a diseminat în 1986 prin agenţii KBG, lucru confirmat mai târziu chiar de Mihail Gorbaciov). Spre final de an, dezinformările au fost despre cum, de fapt, vaccinul rusesc e discreditat de Vest, vaccinul AstraZeneca nu s-ar fi făcut fără tehnologie rusească, cum UE a creat un 'minister al minciunilor' şi alte tâmpenii.

Câteva site-uri, televiziuni şi alte mijloace de propagandă ruseşti care distribuie făcăturile lui Putin şi ale FSB pe bani grei: Sputnik (în zeci de limbi), Izvestia, Kommersant, ukraina.ru, rg.ru, TASS - Russian, argumenti.ru, vesti.ru, rubaltic.ru, Tsargrad TV, RT Russia, News Front - Spanish, News Front - Russian, Ria Novosti etc.”, a mai remarcat liderul PLUS.

În plus, Liviu Iolu atrage atenţia asupra faptului că „dacă până la criza sanitară pandemică dezinformarea avea efecte mai degrabă abstracte, anul acesta ştirile false au fost letale în adevăratul sens al cuvântului”.

„Sub influenţa dezinformărilor oamenii au băut diverse substanţe cu care s-au otrăvit şi chiar au fost sfătuiţi (ex: Sputnik Germania) că spălatul mâinilor e inutil.

Da, după această pandemie şi infodemie e nevoie de o coerenţă mai mare a UE pentru combaterea propagandei ruseşti pentru că efectul e letal atunci când laşi să zburde armele de propagandă ale unui regim dictatorial finanţate generos. Nu e de ajuns să identifici sursa ci să lupţi, inteligent, cu distribuirea acestei propagande periculoase”, a conchis liderul PLUS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne