Lidera opoziţiei din Bielorusia îi dă un ultimatum lui Lukaşenko până pe 25 octombrie

Svetlana Tikhanovskaia
Svetlana Tikhanovskaia (JOHN MACDOUGALL / AFP via Getty Images)

Liderul exilat al opoziţiei din Bielorusia a dat, marţi, dictatorului Alexander Lukaşenko un termen de două săptămâni pentru a demisiona, a opri violenţa şi a elibera prizonierii politic, avertizând că altfel se va confrunta cu o grevă generală.

Svetlana Tihanovskaia, care susţine că este adevărata câştigătoare a alegerilor din 9 august, a emis ceea ce a spus că este un „ultimatum al poporului”, cerându-i lui Lukaşenko să renunţe la putere până pe 25 octombrie şi să oprească „teroarea de stat” declanşată de autorităţi împotriva protestatarilor paşnici.

"Dacă cererile noastre nu vor fi satisfăcute până pe 25 octombrie, întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă", a spus ea într-o declaraţie publicată în Lituania, unde este refugiată în prezent.

"Iar pe 26 octombrie va începe o grevă la nivel naţional în toate întreprinderile, toate drumurile vor fi blocate şi vânzările la magazinele de stat se vor prăbuşi", a spus ea. "Ai 13 zile."

Proteste fără precedent au izbucnit după ce Lukaşenko a anunţat victoria în alegerile din august asupra lui Tihanovskaia, un novice politic în vârstă de 38 de ani, al cărei soţ - Serghei Tihanovski - intenţiona să candideze împotriva lui Lukaşenko la alegeri, dar a fost închis.

În ultimele săptămâni, poliţia regimului de la Minsk a reţinut mii de manifestanţi, existând rapoarte despre tortură şi abuz în custodia poliţiei, lucru care a atras condamnarea internaţională şi sancţiuni occidentale. Mai multe persoane au murit în represiunea politică declanşată de Lukaşenko.

Luni, Ministerul de Interne al fostei ţări sovietice a ameninţat că va trage asupra protestatarilor, marcând o escaladare majoră în conflictul dintre Lukaşenko şi societatea civilă.

Tihanovskaia a declarat marţi că a sosit momentul ca bieloruşii să nu mai susţină regimul, după ce autorităţile au declanşat „teroarea de stat”.

"Oricine nu a luat încă decizia de a trece de partea oamenilor este un instrument al terorii. Declaraţi public că nu mai susţineţi regimul".

Anunţul reprezintă, de asemenea, o schimbare de ton a liderei opoziţiei, care a câştigat rapid sprijinul şefilor de state ai blocului european, inclusiv al preşedintelui francez Emmanuel Macron şi al cancelarului german Angela Merkel.

La sfârşit de săptămână, autorităţile bieloruse au permis Svetlanei Tihanovskaia să vorbească cu soţul ei încarcerat, care şi-a sfătuit soţia că ar trebui să fie „mai dură” cu autorităţile.

Toţi criticii proeminenţi ai lui Lukaşenko au fost fie închişi, fie expulzaţi din ţară, inclusiv Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania.

Serghei Dilevski, ultimul membru al Consiliului de coordonare care rămăsese în Bielorusia, a părăsit ţara şi se află acum la Varşovia.

Printre membrii Consiliului se numără scriitoarea Svetlana Alexievici, câştigătoare a Premiului Nobel şi opozantă a lui Lukaşenko, care a părăsit Bielorusia pentru tratament în Germania.