Liderii coaliţiei au decis: Vor să-l dea afară pe şeful Autorităţii Electorale Permanente [Surse]

Florin Mituletu Buica
Florin Mituletu Buica (Epoch Times România)

Liderii Coaliţiei de guvernare au decis schimbarea lui Florin Mituleţu-Buică din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Discuţia a avut loc, marţi, în biroul lui Ludovic Orban, au declarat surse din coaliţia de guvernare pentru Europa Liberă, adăugând că este doar o chestiune de timp până la înlocuirea preşedintelui AEP.

“Decizia este luată la nivelul preşedinţilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, trebuie stabilită procedura”, au afirmat sursele citate.

Potrivit surselor, liderii coaliţiei de guvernare le-au cerut colegilor jurişti să facă o analiză până luni, astfel încât, în urma ei, majoritatea parlamentară trebuie să ştie dacă preşedintele AEP poate să fie schimbat pe actuala lege sau este nevoie de o modificare legislativă.

Decizia vine în contextul în care Buică este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar lucrarea sa de doctorat a fost declarată plagiat. Totuşi, până în prezent, nu a existat nicio luare de poziţie oficială a liderilor Coaliţiei faţă de scandalurile în care este implicat şeful instituţiei care se ocupă de alegeri şi finanţele partidelor.

Şeful AEP, ajuns în această funcţie în 2019 cu susţinerea majorităţii din jurul PSD de la acea vreme, a precizat că a fost chemat în calitate de suspect, iar dosarul său a apărut după ce doi foşti angajaţi ai instituţiei au depus plângeri penale în urma sancţiunilor primite.

Totodată, Buică a afirmat că nu a plagiat lucrarea de doctorat, deşi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare i-a retras titlul de doctor din cauza plagiatului. Şeful APE a precizat că va ataca decizia CNATDCU.

Articolul integral aici.