Lideri UE cer "paşaport de vaccin COVID standardizat" pentru călătorie

Robot
Robot (Shutterstock)

Lideri UE solicită Comisiei să „standardizeze” un paşaport de vaccin în toate ţările membre - iar acesta să fie obligatoriu -, pentru ca oamenii să poată călători în toată zona.

Premierul grec Kyriakos Miţotakis a adresat o scrisoare şefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care subliniază că „persoanele care au fost vaccinate ar trebui să aibă libertatea de a călători”.

Citiți și Israelul emite un paşaport verde pentru cei vaccinaţi anti-Covid-19

Scrisoarea solicită un „certificat standardizat, care să demonstreze că o persoană a fost vaccinată cu succes”.

Deşi nu cere vaccinarea obligatorie, scrisoarea îndeamnă la o abordare globală, subliniind că „este urgent să se adopte o înţelegere comună cu privire la modul în care un certificat de vaccinare ar trebui să fie structurat astfel încât să fie acceptat în toate statele membre”.

Miţotakis s-a angajat să ridice problema în cadrul unui viitor summit al UE din 21 ianuarie, declarând că „este urgentă necesitatea unei mobilizări la un nivel înalt al UE pentru a avansa lucrurile”.

Citiți și Guvernul britanic a încheiat două contracte pentru implementarea paşapoartelor COVID

Paşapoartele pentru vaccinuri au fost susţinute anterior de UE, oficialii sugerând încă din aprilie că solicitanţii de vize ar trebui să fie vaccinaţi.

Ţările UE, inclusiv Spania, Estonia, Islanda şi Belgia, au indicat toate că sunt deschise la adoptarea de paşapoarte pentru vaccinuri, precum şi de partajare a datelor peste graniţe.

Săptămâna aceasta, Danemarca a anunţat că lansează un „paşaport Covid”, pentru a permite celor care au făcut vaccinul să funcţioneze în societate fără restricţii.

Cu toate acestea, şeful UE pentru protecţia datelor, Wojciech Wiewiórowski, a etichetat recent ideea unui paşaport de imunitate drept „extremă” şi a spus în repetate rânduri că este alarmantă şi „dezgustătoare”.

Citiți și Apar mai multe aplicaţii de tip paşaport COVID. Se pare că liniile aeriene vor condiţiona traficul internaţional de vaccinare şi testare

Cu toate acestea spectrul aşa-numitelor „paşapoarte de imunitate” se profilează la nivel global.

După ce a părăsit UE, Marea Britanie nu ar face parte din nicio schemă europeană standardizată, însă a confirmat acum că lansează paşapoarte de imunitate, deşi anterior a negat în repetate rânduri că o va face.

Recent, guvernul provinciei canadiene Ontario, a recunoscut că explorează şi el ideea „paşapoartelor de imunitate” coroborate cu restricţii privind călătoriile şi accesul la locurile publice pentru cei nevaccinaţi.

Luna trecută, Israelul a anunţat că cetăţenii care îşi fac vaccinul COVID-19 vor primi „paşapoarte verzi” care le vor permite să intre în locuri publice şi să mănânce la restaurante.

O serie de personalităţi guvernamentale şi din industria turismului din SUA, Marea Britanie şi nu numai au sugerat că „paşapoartele COVID” sunt necesare pentru ca „viaţa să revină la normal”.

Numeroşi critici ai ideii au ridicat semne de întrebare legate de „protecţia vieţii private şi a drepturilor omului”.

Apariţia paşapoartelor de imunitate are implicaţii mult mai mari, deoarece deschide calea folosirii sistemelor electronice de identificare - cu cipuri - care va face ca unele dintre drepturile şi libertăţile individuale să dispară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură