Liderul de sindicat de la Metrou, Ion Rădoi, ar vrea să iasă la pensie? - "Am de gând să fac o evaluare"

Ion Rădoi
Ion Rădoi (Youtube - screenshot)

Liderul de sindicat de la Metrou, Ion Rădoi, ar vrea să iasă la pensie, după mai mult de 15 ani în care a deţinut acest post, arată un document obţinut de Economedia.

În cazul în care se va pensiona, Rădoi îşi va pierde atât funcţia de preşedinte al sindicatului metroului, cât şi cea de simplu membru. Fostul deputat PSD a fost inculpat de DNA pentru folosirea influenţei de lider sindical şi pentru şantajarea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, şi a directorului Metrorex, Ştefan Paraschiv. Sursa citată precizează, citând un document, că Rădoi ar fi înaintat o adresă pentru a obţine dosarul de pensionare, acesta fiind primul pas către ieşirea la pensie.

.
. (Economedia.ro)

Ion Rădoi s-a prezentat joi, la Tribunalul Bucureşti, unde a contestat decizia procurorilor de a-l pune sub control judiciar. Cu acest prilej, la întrebarea jurnaliştilor dacă a depus documentele pentru pensionare, Rădoi a replicat că are de gând să facă o "evaluare" dacă se pensionează sau nu în perioada următoare.

"Nu am depus [dosarul de pensionare – n.r.]. Am de gând, în schimb, să fac o evaluare. Deci, nicicum. Nu, pentru că le-aş da prea mare satisfacţie", a declarat Rădoi, citat de Agerpres.

Totodată, liderul de sindicat a declarat că, în opinia sa, măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA în ceea ce îl priveşte ar fi „o ilegalitate”.

"Am considerat că este o ilegalitate (măsura controlului judiciar). În momentul în care eşti acuzat pentru orice, nu mai ştiu cum... şantaj. Nu am aflat pe cine am şantajat. M-am întâlnit vreodată? Nici nu l-am văzut pe ministrul Transporturilor. A refuzat. Avem 21 de adrese făcute către Ministerul Transporturilor şi nu a răspuns la niciuna. Nu numai că nu l-am întâlnit, nici nu a răspuns", a declarat Ion Rădoi, în faţa sediului Tribunalului.

Tribunalul Bucureşti a rămas joi în pronunţare pe cererea lui Ion Rădoi de ridicare a controlului judiciar.

Pe 14 iulie, DNA anunţase că Ion Rădoi a fost pus sub urmărire penală, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi şantaj. De asemenea, procurorii anticorupţie au solicitat instituirea controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile în cazul lui Rădoi.

Liderul Sindicatului Liber din Metrou, Ion Rădoi, a fost adus, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat într-un dosar privind fapte de corupţie din perioada 2018 – 2021. Tot ieri, procurorii DNA au efectuat 16 percheziţii în Capitală şi alte două judeţe în acest dosar. Conform sursei citate, percheziţiile au vizat inclusiv sediul Sindicatului Liber din Metrou, Primăria Sectorului 3 şi a Sectorului 5 şi locuinţa lui Ion Rădoi.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2018 - 2021. În cursul zilei de 14 iulie 2021, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Prahova şi Ilfov, dintre care 3 sunt sedii ale unor instituţii publice", se arată în comunicatul DNA.

Reamintim că Ion Rădoi a fost în centrul unor uriaşe scandaluri după ce, pe fundalul războiului cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, sindicaliştii săi au blocat, demonstrativ, o zi întreagă circulaţia metrourilor în Bucureşti. Ulterior, sindicaliştii lui Rădoi s-au opus şi evacuării spaţiilor comerciale de la metrou. Acele spaţii erau închiriate de o firmă controlată de Rădoi în baza unui contract de închiriere nu doar extrem dezavantajos pentru Metrorex ci şi expirat.