Liderul Grupului Wagner, un apropiat al lui Putin, s-ar putea pregăti să justifice un eşec în Ucraina

Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin
Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (Youtube - captură ecran)

Războiul din Ucraina continuă să meargă prost pentru ruşi, iar acest lucru creează fisuri în rândul liderilor lor, potrivit unui articol din Business Insider.

Potrivit sursei citate, Evgheni Prigojin, liderul Grupului de mercenari Wagner, un aliat favorit al lui Putin, s-ar putea să se pregătească să justifice un eşec într-una dintre cele mai aprige bătălii ale războiului: Bahmut.

Două videoclipuri recente ilustrează ceea ce ar putea fi eforturi preventive de a raţionaliza eşecul grupului Wagner. Acestea pot fi, de asemenea, două dintre cele mai publice manifestări ale rivalităţii intense care s-a dezvoltat între Wagner şi armata Rusiei.

Rivalitate expusă

Într-o tiradă plină de obscenităţi publicată în ultimele zile ale anului 2022, mercenarii Grupului Wagner l-au numit pe şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, "nenorocit ordinar" din cauza a ceea ce ei numesc o lipsă de aprovizionare cu muniţie şi de sprijin logistic din partea Moscovei pentru luptătorii grupului.

Prigojin nu numai că şi-a susţinut mercenarii, dar a continuat asaltul direct împotriva ofiţerilor de rang înalt ai Rusiei.

Într-un mesaj audio postat pe canalul oficial de Telegram al firmei sale Concord Management, Prigojin a declarat: "Când stai într-un birou cald, este greu să auzi problemele de pe linia frontului, dar când târâi zilnic cadavrele prietenilor tăi şi îi vezi pentru ultima dată, atunci proviziile sunt foarte necesare".

Într-un al doilea videoclip, publicat la începutul lunii ianuarie, Prigojin şi presupuşii mercenari Wagner au încercat să justifice lipsa lor de progres în Bahmut, dând vina pe lipsa de sprijin material din partea armatei ruse pentru dificultăţile lor de a depăşi apărarea complexă a Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecţie cu sediul la Washington DC, a apreciat că, prin acest videoclip, Prigojin "creează probabil condiţiile de informare pentru a da vina pe Ministerul rus al Apărării sau pe baza industrială rusă pentru eşecul Grupului Wagner de a cuceri Bahmut".

La jumătatea lunii ianuarie, Putin l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin cu Gherasimov în funcţia de comandant general al forţelor ruse din Ucraina. Există explicaţii diferite pentru această schimbare, dar Surovikin, care este şi comandantul Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei, a fost considerat în general un aliat al lui Prigojin şi al Grupului Wagner. Înlăturarea sa poate fi o încercare a Kremlinului de a echilibra dinamica dintre cele două tabere.

Gherasimov a emis noi ordine generale pentru toate trupele din Ucraina, în încercarea de a consolida moralul şi disciplina. Prigojin le-a criticat rapid - un alt exemplu de provocare de lungă durată a liderului mercenar la adresa conducerii militare a Rusiei.

Războiul din Ucraina l-a scos din umbră pe Prigojin, cunoscut drept "bucătarul lui Putin" pentru afacerea sa de catering. El a recunoscut că este liderul Grupului Wagner, ceea ce era suspectat de mult timp, şi a devenit o prezenţă vizibilă în operaţiunile grupului în Rusia şi în Ucraina.

Prigojin, care îşi cultivă propria imagine prin intermediul reţelelor de socializare, nu a ezitat să critice direct Kremlinul, afirmând că unii oficiali ruşi sunt trădători care vor ca Rusia să piardă războiul.

Într-o Rusie autocratică, în care membrii regimului şi aliaţii care îl contrazic pe Putin sunt adesea deposedaţi de putere şi chiar ucişi, Prigojin face probabil astfel de declaraţii îndrăzneţe cu sprijinul taciturn al lui Putin. Într-adevăr, Putin probabil că vede această dispută publică ca pe o modalitate de a distrage atenţia de la rolul său în dezastrul din Ucraina.

În timp ce promovarea lui Gherasimov poate fi un efort al Kremlinului de a impulsiona armata rusă în acel război al cuvintelor în curs de desfăşurare, Prigojin "ar putea să îşi dubleze anunţurile ostentative" pentru "a afirma superioritatea forţelor sale", a declarat Institutul pentru Studiul Războiului într-o altă evaluare.

Wagner se clatină în Bahmut

De la începutul verii, forţele ruseşti au încercat să captureze oraşul Bahmut din estul Ucrainei. Wagner a preluat conducerea, alimentându-şi mercenarii cu lupte brutale în jurul oraşului.

Forţele ruseşti au reuşit să avanseze doar câţiva kilometri, cu preţul a mii de soldaţi şi al unor echipamente militare valoroase. În ciuda unor succese recente la nord, în micul oraş minier de sare Soledar - care a declanşat mai multe conflicte - ruşii nu par să fie mai aproape de a cuceri Bahmut însuşi.

În condiţiile în care campania din Ucraina a eşuat, Kremlinul a permis Grupului Wagner să recruteze condamnaţi direct din închisorile ruseşti. În schimbul efectuării unui stagiu de şase luni la Wagner, condamnaţilor li s-a oferit graţierea - dacă supravieţuiau.

Mulţi nu au reuşit. În decembrie, când atacul Rusiei asupra Bahmut a fost la apogeu, 1.000 de mercenari Wagner au fost ucişi în doar câteva săptămâni, a declarat un oficial american.

Evaluările occidentale sugerează că Wagner a pierdut în total peste 4.000 de morţi şi peste 10.000 de răniţi - o rată a pierderilor de aproape 30%.

Dar, cu zeci de mii de luptători în Ucraina, Prigojin nu pare a fi afectat. Liderul mercenar şi forţele sale par încurajate de succesele lor minore din jurul Bahmut. Prigojin a făcut recent o fotografie cu luptătorii Wagner în ceea ce părea a fi o mină de sare din Soledar, scena celor mai grele lupte din jurul Bahmut.

Dar la Kremlin, vedetele pot dispărea la fel de repede cum se ridică dacă nu reuşesc să atingă obiectivele şefului: Putin. Cu Wagner şovăind la Bahmut şi cu Gherasimov la conducerea războiului, speranţele lui Prigojin de a contesta conducerea militară a Rusiei "par să fi fost iluzorii", a declarat duminică Institutul pentru Studiul Războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe