Liderul ISIS ar fi fost ucis într-un raid american în Siria [surse]

Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014
Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014 (Getty Images)

Liderul grupului jihadist Statului Islamic (ISIS), Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis sâmbătă într-un atac desfăşurat de armata americană în nord-vestul Siriei, a afirmat pentru CNN un oficial american de rang înalt şi o sursă în domeniu. Confirmarea finală va avea loc după efectuarea testelor de ADN şi biometrice.

Oficialul din domeniul american al Apărării a precizat că se pare că Baghdadi ar fi murit în timpul raidului după ce şi-ar fi detonat vesta cu explozibili.

Atacul a fost desfăşurat de comandouri speciale americane, a susţinut o sursă familiară cu operaţiunea.

Potrivit oficialului, CIA a contribuit la localizarea liderului Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Preşedintele american Donald Trump urmează să facă duminică un anunţ important, a declarat Hogan Gidley, adjunct al secretarului de presă al Casei Albe. Un oficial al administraţiei SUA a declarat pentru mass media că anunţul ar avea legătură cu politica externă.

Baghdadi s-a ascuns în ultimii 5 ani. În luna aprilie, un material video postat de al-Furqan, braţul mediatic al ISIS, a arătat un bărbat care părea să fie Baghdadi, aceasta fiind prima sa apariţie din iulie 2014, când a luat cuvântul la Marea Moschee din Mosul, Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi a devenit lider al Statului Islamic al Irakului (ISI) în 2010 şi, trei ani mai târziu, grupul a anunţat absorbirea unui grup militant sirian susţinut de Al-Qaeda. Ulterior, Baghdadi a susţinut că ISI va fi cunoscut sub numele de Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIL sau ISIS).