Liderul nord-coreean Kim Jong Un a suferit o intervenţie chirurgicală şi se află în spital

Liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong Un, a suferit o intervenţie chirurgicală la mijlocul lunii septembrie într-o clinică din Phenian din cauza unor fracturi la ambele glezne şi rămâne în spital, relatează marţi ziarul sud-coreean The Chosun Ilbo, citând o sursă.

Potrivit sursei publicaţiei de la Seul, care a vizitat recent Coreea de Nord, Kim Jong Un şi-a rănit glezna de la piciorul drept, după un şir lung de vizite de lucru pe care le-a efectuat în luna iunie, astfel încât a ajuns să aibă fracturi la ambele glezne pentru că nu a tratat la timp problemele.

Intervenţia chirurgicală a avut loc la jumătatea lunii septembrie, la clinica Bonghwa din Phenian, un spital exclusivist pentru membrii de partid de rang înalt, iar în prezent preşedintele nord-coreean este în continuare internat în această clinică, pentru recuperare.

După cum scrie ziarul sud-coreean, citând aceeaşi sursă, mai multe gărzi de corp au fost postate în jurul salonului unde se află Kim Jong Un şi nivelul de securitate este foarte ridicat în acest perimetru. 'S-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de funcţionari de elită care vizitează salonul', a adăugat sursa.

Un responsabil din serviciile secrete sud-coreene a declarat că maşina oficială a lui Kim Jong Un nu pare să fi părăsit Phenianul, astfel încât este probabil că el să fie în capitală. Potrivit acestuia, supraponderal, liderul nord-coreean şi-a luxat gleznele în timpul unui istovitor turneu la baze militare şi fabrici, în timpul căruia a purtat nişte pantofi bărbăteşti cu toc, ca să pară mai înalt.

Kim Jong Un, care are o înălţime de 170 cm, s-a îngrăşat tot mai mult de când a venit la putere. Au existat speculaţii că obezitatea şi consumul excesiv de alcool i-au provocat gută.

Ziarul oficial Rodong Sinmun Daily scria recent că liderul nord-coreean 'a lucrat' vizitând diverse facilităţi şi înfruntând vremea caldă de vară.

Suspiciunile în legătură cu starea sa de sănătate au reapărut joia trecută, când nu a fost prezent la o sesiune a Adunării Supreme a Poporului de la Phenian. Un oficial de la Seul a declarat în acest context că 'este puţin probabil ca un om tânăr ca Kim Jong Un să fi ratat Adunarea Supremă a Poporului doar pentru că are gută'.

Într-un gest rar, televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat tot atunci imagini în care liderul nord-coreean apărea şchiopătând, sugerând că acesta este bolnav.

În acelaşi timp, serviciile secrete sud-coreene au stabilit că o echipă de medici din Europa s-a deplasat recent în Coreea de Nord.