Liderul separatist transnistrean ameninţă Republica Moldova cu un divorţ definitiv

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)

Evgheni Şevciuk ameninţă Moldova cu divorţ definitiv, titrează Adevărul, care se referă la declaraţiile din ajun ale liderului separatist.

Liderii republicii separatiste de la Tiraspol au anunţat că nu vor participa la negocierile 5+2 de la Viena, programate pentru 10-11 aprilie, mai scrie ziarul. Mai mult, aşa-zisul preşedinte a declarat luni că unica şansă de rezolvare a diferendului transnistrean este o despărţire civilizată. De asemenea, el a propus desfăşurarea unui nou referendum în regiune şi aplicarea precedentului Crimeii în Transnistria, catalogând autodeterminarea peninsulei ucrainene drept 'un exemplu de succes'. Şevciuk nu a ezitat să acuze Occidentul de politica dublelor standarde şi Ucraina de organizarea blocadei regiunii transnistrene prin filtrarea cetăţenilor şi mărfurilor ruseşti la hotar.

Rosselhoznadzor, serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, a avertizat autorităţile de la Chişinău că ar putea interzice importul produselor din carne de porc din Republica Moldova, mai scrie Adevărul. La Moscova se află deja o delegaţie din Moldova care va discuta cu autorităţile sanitare ruse această problemă', a precizat pentru Adevărul, directorul Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor.

Ziarul Naţional scrie că dosarul '7 aprilie' nu este o simplă colecţie de infracţiuni şi delicte din cartoteca poliţiei. E chiar 'actul fondator' al noii Moldove democratice şi al puterii instalate în urma alegerilor anticipate, din 29 iulie 2009, pierdute de comunişti. Astfel, actuala putere proeuropeană, avea obligaţia morală să afle adevărul despre cele întâmplate, să dezvăluie cine au fost inspiratorii şi organizatorii violenţelor din 7 aprilie. 'Cine a mizat pe faptul că, după cinci ani de la evenimentele din aprilie 2009, basarabeanul va uita şi va ierta, s-a înşelat. Memoria e vie. Batjocorirea ei poate tăia avântul unei generaţii de care R. Moldova are nevoie', scrie Ziarul Naţional.

Jurnal de Chişinău publică un interviu cu Victor Bulgar, unul dintre tinerii care au protestat şi au fost bătuţi cu bestialitate în comisariate după protestele din aprilie 2009. El s-a ales cu probleme grave de sănătate. Deşi n-au fost pedepsiţi organizatorii şi n-au fost traşi la răspundere poliţiştii torţionari, Victor nu disperă, consideră că protestele din 7 aprilie 2009 nu au fost zadarnice. El speră că atât timp cât autorităţile vor continua parcursul european, mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor evolua în bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe