Liderul unui grup extremist rusesc reţinut de securitatea ucraineană

(ANGELOS TZORTZINIS / AFP / Getty Images)

Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) au anunţat, luni, că l-au reţinut pe liderul unui grup extremist rusesc care ar fi pus la cale capturarea clădirilor guvernamentale din Kiev într-o tentativă de a destabiliza ţara, a notat Kiev Post.

Agentul rus, pe numele său Oleg Bactiarov, este liderul grupului extremist Uniunea Tinerilor Eurasia a Rusiei şi este acuzat că plănuia să ia cu asalt clădirea parlamentului şi sediile ministerelor din Kiev.

Uniunea Tinerilor Eurasia este o organizaţie politică rusească a tinerilor din grupul radical Partidul Eurasia, ce a fost interzis în Ucraina din cauza actelor de vandalism şi a atitudinii anti-ucrainene.

Pretinzându-se a fi un activist al societăţii civile din Kiev, agentul rus a strâns peste 200 persoane care trebuiau să-l asiste la capturarea clădirilor.

Conform SBU, acesta avea în posesie o sumă semnificativă de bani şi ar fi depozitat o cantitatea mare de cocktailuri Molotov şi diverse instrumente necesare actelor de terorism.

„Bactiarov le-a promis participanţilor l-a asalt o răsplată de 500 de dolari”, conform unui comunicat al SBU.

Scopul agentului rus era destabilizarea Ucrainei şi boicotarea campaniei de alegeri prezidenţiale programată la 25 mai. Serviciile ucrainene vor continua interogatoriile pe parcursul investigaţiilor.

În plus, acesta ar fi avut înţelegeri cu televiziunile ruseşti care ar fi trebuit să înregistreze şi să distribuie capturarea şi eliberarea clădirilor folosind apoi materialele pentru propaganda Moscovei, conform SBU.

Luni, adjunctul ministrului de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a avertizat că succesul alegerilor ce vor avea loc pe 25 mai depinde de federalizarea Ucrainei. Totuşi, cererea de federalizare a Ucrainei propusă în repetate rânduri de Rusia a fost respinsă vehement de guvernul de la Kiev.

De la începutul invaziei ruseşti din Crimeea şi a manifestaţiilor pro-Rusia din estul Ucrainei până pe 25 martie forţele de securitate şi grănicerii ucraineni au oprit peste 8.200 de cetăţeni ruşi care încercau să intre în ţară. Pe 27 martie, şeful Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Andriy Parubiy a declarat că între 500 şi 700 de ruşi au fost întorşi de la graniţă zilnic.

Există mai multe operaţiuni secrete executate de grupri ruseşti bine organizate care vor să „destabilizeze situaţia într-o manieră tehnologică”, a declarat amiralul Igor Kabanenko, fost prim-adjunct al comandantului forţelor armate ucrainene.

Coloana a cincea a Rusiei, inclusiv grupările extremiste, se află pe teritoriul Ucrainei şi operează sistematic şi pe diferite niveluri pentru a crea Rusiei pretextul unei invazii, a afirmat Kabanenko în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată recent la Kiev.

Fostul ministru al Apărării din Ucraina, generalul în rezervă Yevghen Marciuk, afirma săptămâna trecută că el nu exclude posibilitatea ca Rusia să încerce capturarea clădirilor importante şi a infrastructurii din Ucraina - la fel ca în Crimeea - înainte să înceapă invazia pe scară largă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe