Lieberman: Iranul şi organizaţia Hezbollah ar împinge Israelul în război

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. (Lior Mizrahi/Getty Images)

Fostul ministru israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat că Iranul şi organizaţia libaneză Hezbollah împing Israelul în pragul unei confruntări armate.

Într-un interviu acordat publicaţiei Maariv din Israel, vineri, fostul ministru al Apărării israeliene şi-a exprimat îngrijorarea generată de faptul că duşmanul cel mai important al Israelului în Orientul Mijlociu - Iranul - deţine uraniu îmbogăţit, despre care a spus că este într-o cantitate de opt ori mai mare decât cea permisă de acordul nuclear.

Lieberman, care conduce un partid de extremă dreaptă din Israel, a subliniat că acum o lună Iranul a lansat cu succes un satelit de spionaj pe orbită.

Lieberman a mai acuzat Hezbollah de construirea unei uzine de rachete de precizie în onoarea regretatului comandant al Forţei Quds iraniene, generalul Qassem Soleimani, omorât de un raid cu drone al SUA la începutul anului.

Lieberman a susţinut că programele iraniene împing Israelul în război susţinând că premierul israelian Benjamin Netanyahu nu are de gând să înfrunte aceste ameninţări.

Lieberman a mai declarat că Iranul îşi continuă programele militare cu consecvenţă şi continuă să finanţeze organizaţii teroriste sau radical islamice precum Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic, deşi regimul de la Teheran se confruntă cu dificultăţi economice enorme.

În ciuda afirmaţiilor lui Lieberman, Israelul şi-a intensificat atacurile împotriva forţelor iraniene şi aliaţilor din Siria în acest an, cu multiple atacuri în fiecare lună. Administraţia Trump a dat numeroase semnale că permite Israelului să atace baze iraniene din Siria şi să-şi "extindă suveranitatea" în zone precum Cisiordania şi Valea Iordanului, printre altele.

Săptămâna trecută, se presupune că forţele de apărare israeliene au bombardat nu numai estul regiunii Hama, ci şi o serie de puncte între guvernoratele Al-Sweida şi Deir Ezzor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe