Lira sterlină se prăbuşeşte la un minim record. Dolarul american creşte din cauza neliniştii fiscale din Marea Britanie

Bancnote euro şi lire sterline.
Bancnote euro şi lire sterline. (Ian Waldie / Getty Images)

Lira sterlină s-a prăbuşit luni până la un minim record, în timp ce comercianţii s-au grăbit să iasă pe piaţă, în urma speculaţiilor că planul economic al noului guvern va duce la limită finanţele Marii Britanii.

Potrivit Reuters, scăderea fulminantă a lirei sterline a ajutat dolarul american, care reprezintă un refugiu sigur, să atingă un nou maxim al ultimelor două decenii faţă de celelalte monede similare importante.

Lira sterlină s-a prăbuşit cu până la 4,9% până la un prag istoric de 1,0327 dolari, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 1,05425 dolari, cu 2,9% sub închiderea sesiunii precedente.

Lira a scăzut cu 3,6% vineri, când noul ministru de Finanţe Kwasi Kwarteng a dezvăluit reduceri istorice de taxe finanţate prin cea mai mare creştere a împrumuturilor din 1972 încoace.

"Lira sterlină este absolut distrusă. Investitorii caută un răspuns din partea Băncii Angliei. Ei spun că acest lucru nu este sustenabil", a declarat Chris Weston, şeful departamentului de cercetare de la Pepperstone.

De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor de recesiune care se menţin, în timp ce criza energetică se extinde spre iarnă, pe fondul escaladării războiului din Ucraina.

Dolarul şi-a consolidat revenirea în faţa yenului după şocul provocat de intervenţia valutară de săptămâna trecută a autorităţilor japoneze, investitorii revenind la contrastul dintre o Rezervă Federală de tip "hawkish" şi insistenţa Băncii Japoniei de a menţine stimulentele masive.

Indicele dolarului - al cărui coş include lira sterlină, euro şi yenul - a atins 114,58 pentru prima dată din mai 2002, înainte de a se relaxa la 114,02, cu 0,78% mai mult decât la sfârşitul săptămânii trecute.

"Forţa dolarului s-a datorat în mare parte vânzării masive a lirei sterline. Este mai mult un fel de reducere a riscului. Temerile legate de recesiunea globală s-au intensificat de fapt şi s-au extins destul de mult", a declarat Saktiandi Supaat, şeful regional al departamentului de cercetare Forex al Maybank.

Moneda comună a Europei a alunecat până la 0,9528 dolari, iar ultima dată a fost tranzacţionată în scădere cu 0,71%, la 0,9623 dolari.

Dolarul a adăugat 0,54% la 144,175 yeni, continuându-şi ascensiunea spre maximul de joi, de 24 de ani, de 145,90. Acesta s-a prăbuşit la 140,31 în aceeaşi zi, după ce Japonia a efectuat o intervenţie de cumpărare de yeni pentru prima dată din 1998.

Ministrul japonez de Finanţe, Shunichi Suzuki, a repetat luni că autorităţile sunt pregătite să răspundă la mişcările speculative ale monedei.

Dolarul australian, sensibil la risc, s-a prăbuşit la 0,64865 dolari, cel mai scăzut nivel din mai 2020, iar ultima tranzacţie a fost cu 0,6% mai slabă, la 0,6491 dolari.

De asemenea, unitatea monetară a Canadei, dolarul canadian, a atins un nou minim la 1,3636 dolari canadieni pe dolar, cel mai slab nivel din iulie 2020.

Yuanul offshore al Chinei a alunecat la un nou minim de 7,1728 pe dolar, cel mai slab nivel din mai 2020.

Yuanul a atins un minim al ultimelor 28 de luni, de 7,1690, la mică distanţă de limita de tranzacţionare descendentă a zilei, stabilită de Banca Populară a Chinei.

Noile minime au fost înregistrate chiar şi în condiţiile în care banca centrală a declarat luni că va reintroduce rezervele de risc valutar pentru unele contracte la termen, o măsură care ar face ca pariurile împotriva yuanului să fie mai scumpe şi ar încetini ritmul recentei sale deprecieri.