Lira turcească o ia razna după ce Erdogan îl demite pe guvernatorul Băncii Centrale din motive politice

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

În weekend, moneda şi economia Turciei au înregistrat căderi, după ce preşedintele Recep Erdogan a decis în mod arbitrar să-l demită pe şeful băncii centrale pentru că nu credea în politica economică a Sultanului.

Azi, lira turcească s-a prăbuşit cu până la 17% faţă de dolar în primele ore de tranzacţionare din Asia, ajungând nu departe de minimul său record de 8,5793 din noiembrie - iar unii analişti par convinşi că moneda va fi plasată sub şi mai multă presiune în lunile următoare, din cauza rezervelor valutare slabe şi a eventualelor refugieri de capital.

Mai exact, banca se aşteaptă ca lira să scadă până la un nou record de 9,70 pe dolar până în al doilea trimestru.

Potrivit lui Phoenic Kalen de la SocGen, acum când Erdogan a subminat pe deplin banca centrală, prăbuşind o credibilitate deja redusă, Turcia se confruntă cu cel puţin patru probleme:

Dolarizarea şi intervenţiile valutare vor fi reluate. După o scădere bruscă aşteptată a valorii TRY, luni, 22 martie 2021, perspectivele TRY sunt de deteriorare, deoarece clienţii locali cu amănuntul se grăbesc să re-acumuleze dolari SUA, chiar dacă băncile de stat intervin pentru a apăra moneda. Rata dolarizării va creşte.

Având în vedere lipsa rezervelor valutare, este posibil să vedem mai multe intervenţii de reglementare financiară. Deşi SocGen nu se aşteaptă la impunerea unor controale puternice de capital, acesta anticipează o revenire la regimul de control uşor al capitalului, care a prevalat în timpul mandatului lui Berat Albayrak, pe măsură ce factorii de decizie politică încearcă să stabilizeze ratele şi pieţele valutare.

Volatilitatea TRY va creşte probabil mai mult. Este probabil ca lichiditatea pe toate pieţele să scadă.

Investitorii străini vor părăsi activele turceşti. Deţinerile străine de GB TURK au crescut la 5,9% din totalul deţinerilor la 12 martie 2021. Este rezonabil să ne aşteptăm ca această proporţie să scadă chiar şi sub pragul de 3,3% atins în septembrie anul trecut.

Turcia s-ar putea îndrepta în curând către o altă criză valutară. Fără multe rezerve rămase pentru apărarea monedei (rezervele nete de schimb valutar de 11 miliarde USD, în timp ce rezervele nete valutare, cu excepţia poziţiilor swap ale CBRT, sunt în jur de -40 miliarde USD) şi având în vedere un exod aşteptat al capitalului investitorilor străini şi locali, „poate fi dificil pentru Turcia să evite o altă criză valutară în lunile următoare, în ciuda nivelurilor prezente ridicate de lichidităţi valutare în sectorul bancar".

Rezumând situaţiunea, Kalen scrie că este foarte probabil ca noul guvernator "să încerce să anuleze cea mai recentă creştere de 200 CP la reuniunea din 15 aprilie, să desfăşoare rezerve substanţiale pentru a încerca să stabilizeze TRY, ulterior să piardă bătălia valutară cu pieţele şi, în cele din urmă, să ia măsuri de urgenţă pe drum pentru a opri declinul TRY."

Pe scurt, într-un fel sau altul, Turcia va ajunge în continuare acolo unde era înainte de anunţul şoc al lui Erdogan, dar între timp inflaţia va creşte şi moneda sa va ajunge la noi valori minime record. În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că Phoenic Kalen, care a lăudat CBRT joi, are următoarele sfaturi clienţilor SocGen:

Vă recomandăm să ieşiţi din orice poziţii long în activele turceşti, având în vedere schimbarea profundă in procesul de elaborare a politicilor şi o probabilă tulburare financiară în viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie