Lira turcească scade şi mai mult din cauza politicii monetare trasate de Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Inflaţia din Turcia este acum aproape de 20%, ceea ce înseamnă că preţurile bunurilor de bază ale turcilor - o populaţie de aproximativ 85 de milioane - au crescut vertiginos şi, ca urmare, salariile în moneda locală sunt puternic devalorizate.

Lira Turciei a scăzut, marţi, la un alt minim record de 13,44 pentru 1 USD - un nivel cândva insondabil şi cu mult peste căderea de săptămâna trecută, considerată barieră „psihologică” - de 11 la dolar.

„Cursul nebun al lirei, aşa scăzut, nu este decât o reflectare a politicii monetare nebuneşti pe care Turcia o desfăşoară în prezent”, a spus Tim Ash, strateg senior pentru pieţele emergente la Bluebay Asset Management, într-o notă ca răspuns la ştiri, potrivit NBC.

Căderea a fost declanşată după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat reducerile continue ale ratei dobânzilor pe fondul creşterii inflaţiei peste 10%. El a numit mişcarea parte a unui „război economic de independenţă”, respingând apelurile investitorilor şi analiştilor de a schimba cursul.

Inflaţia din Turcia este acum aproape de 20%, iar lira a pierdut aproape 40% din valoare anul acesta şi 20% doar de la începutul săptămânii trecute, potrivit Reuters.

La jumătatea anului 2017, cursul lirei era de 3,5 la dolar.

Moneda Turciei a fost în scădere de la începutul lui 2018, datorită unei combinaţii de tensiuni geopolitice cu Occidentul, deficite de cont curent, rezerve valutare în scădere şi datorii în creştere - dar cel mai important, din cauza refuzului de a creşte ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia, pe fondul hotărârii lui Erdogan de a trasa politica monetară în ciuda avertismentelor experţilor.

Erdogan a descris demult ratele dobânzilor drept „inamic”, respingând teoria care susţine că ridicarea ratelor agravează de fapt inflaţia.

Investitorii se tem de lipsa de independenţă a băncii centrale a Turciei, ale cărei politici monetare sunt considerate în mare parte controlate de Erdogan. El a concediat trei şefi de bănci centrale în aproximativ doi ani din cauza unor viziuni diferite.

Semih Tumen, fost viceguvernator al băncii centrale, pe care Erdogan l-a demis în octombrie, a criticat aspru măsurile luate de preşedinte.

„Trebuie să renunţăm la acest experiment iraţional, care nu are şanse de succes, şi să revenim la politici de calitate care să protejeze valoarea lirei turceşti şi bunăstarea poporului turc”, a scris Tumen pe Twitter, potrivit unei traduceri.

Cea mai recentă scădere bruscă a început joia trecută, când banca centrală a redus dobânzile cu 100 de puncte de bază, până la 15%. A redus ratele cu 400 de puncte de bază numai din septembrie.

Potrivit agenţiei de rating Fitch, în august 57% din datoria guvernului central al Turciei era legată sau denominată în valută străină, ceea ce înseamnă că plata acestei datorii devine mai dureroasă pe măsură ce lira continuă să scadă în valoare.

„Asistăm la un experiment economic distrugător, care arată ce se întâmplă atunci când o bancă centrală nu are politică monetară”, a afirmat Ash.