Lituania oferă azil unei rusoaice acuzate de încălcarea legii privind mitingurile

Într-o mişcare ce va nemulţumi probabil Kremlinul, Lituania a acordat azil unei femei din Rusia care, aparent, ar fi încălcat de mai multe ori o lege rusească privind adunările publice.
Activista din Moscova Irina Kalmikova afişează o pancartă cu mesajul: “Viaţa şi libertatea Nadiei Savcenko este răspunderea personală a lui Putin”.
Activista din Moscova Irina Kalmikova afişează o pancartă cu mesajul: “Viaţa şi libertatea Nadiei Savcenko este răspunderea personală a lui Putin”. (Captură Foto)

Irina Kalmikova, o rusoaică acuzată de încălcarea repetată a legii privind mitingurile din Rusia, a primit statutul de refugiată în Lituania, a raportat vineri agenţia de ştiri Interfax.

Kalmikova – una dintre primele persoane acuzate de încălcarea noii legi – a fost declarată de Rusia drept o persoană căutată pe plan internaţional şi a trimis documentele ei Interpolului.

Conform unei postări pe pagina de Facebook a Kalmikovei, la sfârşitul lunii ianuarie ea a călătorit în Ucraina pentru a evita un proces penal în Rusia.

Câţiva critici din opoziţie, inclusiv Ildar Dadin, au fost acuzaţi cu acelaşi articol din Codul Penal al Rusiei. Dadin a fost condamnat la 3 ani de închisoare într-o colonie penală de către tribunalul Basmanni din Moscova. Pedeapsa sa a fost ulterior redusă la şase luni, a raportat Interfax.

Conform legii, o persoană care comite aceeaşi infracţiune administrativă mai mult de două ori într-un interval de 180 de zile va fi vizată de o anchetă penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe