Lituania trece la euro de la 1 ianuarie 2015

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

A fost publicat raportul 2014 de convergenţă. Decizia finală va fi luată la mijlocul lunii iulie. Celelalte şapte ţări sunt sub observaţie, inclusiv Croaţia - deoarece nu îndeplinesc criteriile.

Lituania va fi cea de 19-a ţară care va adera la moneda euro, în luna ianuarie de anul viitor: Comisia Europeană a dat undă verde acestei ţări care "îndeplineşte criteriile de convergenţă".

Aceasta este concluzia raportului 2014, lansat astăzi, 4 iunie, care evaluează poziţia a opt state cu privire la posibilitatea de a intra în uniunea monetară. "Comisia a propus Consiliului UE să decidă ca Lituania să poată adopta moneda euro", arată documentul. Problema va fi discutată de şefii de stat şi de guvern la sfârşitul lunii, după care va Parlamentul se va exprima. Decizia va fi luată la mijlocul lunii iulie.

Celelalte şapte state care nu fac parte în prezent din uniunea monetară - Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia - nu se încadrează în criteriile pentru adoptarea monedei euro.

Rata medie a inflaţiei în Lituania, în ultimele 12 luni era în luna aprilie de 0,6%, cu mult sub referinţa de 1,7%; raportul deficit / PIB în 2014 va fi de 2,1%, raportul datorie / PIB la 39,4%.

În general, situaţia financiară externă s-a îmbunătăţit în ultimii ani, pe fondul unei consolidări a competitivităţii economiei, ţara atrage investiţii străine directe, iar integrarea sectorului financiar intern în sistemul financiar european este "substanţială", în principal datorită nivelului ridicat de proprietate străină a sistemului bancar. În cele din urmă, legislaţia în domeniul monetar "este pe deplin compatibilă cu legislaţia europeană".