Locul magic unde puteţi fi înconjuraţi de mii şi mii de fluturi (video)

Fluturele Monarh (Danaus plexippus)
Fluturele Monarh (Danaus plexippus)

Dacă suferiţi de entomofobie, acest articol nu vă suscită interesul. Însă pentru toţi ceilalţi, prezentăm un loc unde puteţi fi înconjuraţi de mii şi mii de fluturi: Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca se află în Mexic şi este un loc magic, unde se întorc coloniile de fluturi în fiecare an. Nu întâmplător a fost declarată zonă protejată pentru migraţie, hibernare şi reproducerea fluturilor Monarh.

Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca, ce cuprinde 56.000 de hectare şi este declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, este locul în care fluturii îşi petrec iarna şi se reproduc aşteptând să se întoarcă în Canada, în zona Marilor Lacuri, în primăvară. Timpul ideal pentru a vizita rezervaţia este din noiembrie până în martie, iar organizarea călătoriei trebuie făcută din timp.

Coloniile din rezervaţie deschise publicului sunt: Sierra Chincua, în apropiere de Tlalpujahua şi Angangueo în Michoacan, El Rosario de Ocampo; La Mesa, lângă San José del Rincon şi El Capulin, între Donato Guerra şi San Juan Soconusco.

Fluturele Monarh este un fluture migrator, care zboară circa 4.000 de km (70 km/zi) înt-un interval de 8 săptămâni din America de Nord (SUA de la graniţa canadiană) până în Mexic. Pe timpul zborului se hrăneşte cu nectarul florilor de câmp şi din smârcuri, care din păcate devin tot mai rare. Migraţia fluturelui Monarh este o problemă nerezolvată în biologie.

Vizitând rezervaţiile mexicane vă aflaţi literalmente înconjuraţi de un nor portocaliu. Fluturele Monarh are aripile de culoare brun-roşcată cu nervuri de culoare neagră, pe marginea aripilor sunt două rânduri de puncte albe. Fluturele cu aripile deschise atinge 10 cm lăţime. Masculul se poate deosebi de femelă prin curbura aripilor, masculul are aripile arcuite în sus, pe când femela în jos. Un spectacol unic în lume.

Mai multe informaţii pentru organizarea călătoriei în acest sanctuar al fluturilor monarh se pot găsi aici.

Surse: Mariposas.wiki, Wikipedia, Santuario de la Mariposa Monarca

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură