Lovitură de teatru: Ciolacu se plânge acum partenerilor externi că Orban vrea să forţeze alegerile în două tururi

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă după primul Comitetul Executiv Naţional al partidului din 2020, că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea pe alegerile primarilor în două tururi. De asemenea, PSD vrea să trimită scrisori către partenerii externi ai României în care să vorbească despre intenţia Guvernului Orban şi a forţelor politice care îl susţin pentru a schimba sistemul electoral.

"La fel cum am anunţat la intrare în discuţiile cu colegii mei, astăzi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale în ultima săptămână din luna ianuarie şi credem cu certitudine că, din acest moment, nu mai există un motiv din partea Guvernului PNL să nu pună în aplicare legea promovată de PSD şi promulgată astăzi de preşedintele României de dublare a alocaţiilor copiilor. Am mai luat o decizie pe care o să o explice domnul Victor Negrescu în detaliu, să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedinta Comisiei Europene cât şi la Grupul Social Democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia. Nu ai dreptul, într-un stat democratic şi european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu 2-3 luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată", a declarat Ciolacu.

În acelaşi timp, liderul PSD a prezentat "un istoric", fiindcă "şi ipocrizia politică cred că trebuie să înceteze".

"S-au făcut alegeri în România în două tururi. PSD este de acord cu alegeri în două tururi. Pentru următorul ciclu electoral, anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la 4 ani şi nu va fi majorat la cinci ani. Acestea sunt disputele. În 2011 a fost modificată legea alegerilor electorale şi s-a trecut de la două tururi la un tur şi votanţii legii ca alegerile să aibă loc într-un singur tur, am să vi-i nominalizez: Turcan Raluca a votat pentru alegeri într-un singur tur. Olar Corneliu, Preda Cezar, Gheorghe Tinel, Ionescu George, Movilă Petru, Bălan Ioan, Bode Lucian, Anastase Roberta, Andronache Gabriel şi pot continua. Ei sunt cei care au modificat legea din două tururi la un tur, iar astăzi vin total nedemocratic, ilegal, să modifice legea şi regulile în timpul jocului. Aceşti oameni dovedesc că fac politică măruntă, ipocrită. Am vrut să spun foarte clar. Doamna vicepremier, care este negociatoare, şefă, a modificării legilor electorale, dânsa este autoarea morală a modificării legilor electorale din două tururi într-un singur tur", a afirmat Ciolacu.

Preşedintele PSD a precizat că este bine ca întotdeauna să cunoaştem istoria şi să ne uităm cine a promovat şi cine a schimbat legile electorale care astăzi nu ne mai convin.

"Nu poţi face legi după bunul tău plac, sau când îţi convin ţie într-un fel să le faci în acel fel, sau invers. Este o democraţie pentru un stat, poate mic, şi reprezentativ din altă zonă a lumii, sub nicio formă din zona europeană. Alegerile anticipate sunt o opţiune politică în cazul unei crize politice. Este cu totul alt joc, sunt alte reguli democratice pentru declanşarea alegerilor anticipate. Ce susţinem astăzi foarte clar, şi colegii mei susţin cu aceeaşi tărie, sub nicio formă nu ai dreptul să modifici legi electorale cu 2-3 luni înainte de perioada în care pot fi susţinute. Nu există să încalci această linie roşie a democraţiei. Nu recomand niciunde în lume acest lucru, indiferent de cât de dezvoltată e ţara", a adăugat Ciolacu.

Reporter: Înţelegem că veţi depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi?

Ciolacu: Categoric!

Reporter: Ce va face PSD dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe desfiinţarea Secţiei Speciale?

Ciolacu: Vom discuta la timpul potrivit. Aşteptăm, în primul rând noi, şi o să îl invit pe colegul meu să explice că o să trimitem aceste scrisori tuturor forurilor europene, tuturor ambasadelor şi tuturor europarlamentarilor reprezentanţi în Parlamentul European.

Declaraţiile integrale în materialul video.

Scrisoarea PSD către partenerii externi

Modificarea structurală a legislaţiei electorale din România, contrar standardelor europene de bună practică în materie electorală

Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral. Mai exact, partidele aflate la putere intenţionează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, la două tururi. În mod contradictoriu, cei care susţin această modificare intempestivă sunt aceiaşi decidenţi care au stabilit, în 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvenţa lor şi motivaţia cu totul conjuncturală care stă în spatele intenţiei de amendare a legislaţiei electorale. Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament şi întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept.

Sunt un om al dialogului şi tind să cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari şi lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergură nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri publice, în Parlamentul României. Cu argumente, prin demersuri constituţionale şi legale, am fi putut să realizăm o modificare de asemenea amploare a legislaţiei electorale, care să fie aplicabilă următorului ciclu electoral, fără a afecta actualul proces electoral aflat deja în plină desfăşurare.

În opinia noastră, reflectată în poziţiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneţia, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentaţia lor de a-şi crea condiţii avantajoase în competiţia electorală.

Este aşadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislaţiei electorale, cu foarte puţin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spaţiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democraţiei româneşti şi europene.

Mai grav decât atât, este faptul că Guvernul şi-a anunţat public intenţia de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentară pe acest subiect atât de important pentru democraţie şi pentru existenţa statului de drept din România. Aşa cum arată şi Curtea Constituţională din România, angajarea răspunderii Guvernului este o procedură cu totul excepţională, care trebuie utilizată doar în situaţii care reclamă urgenţa legiferării, nicidecum atunci când se reglementează elementele şi principiile fundamentale ale sistemului electoral.

Din păcate, disponibilitatea noastră la dialog, regulile democratice şi principiile europene au fost ignorate de forţele politice care astăzi guvernează în România. Abordarea partidelor aflate acum la guvernare trădează mai degrabă un interes pur conjunctural, în tentaţia lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-şi crea un avantaj propriu, fără nicio legătură cu interesul public şi cu valorile fundamentale pe care a fost clădită democraţia europeană.

Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea şi experienţa dumneavoastră personală, precum şi la competenţele instituţiei pe care o coordonaţi, astfel încât să întreprindeţi toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toţi actorii politici din România în ultimii 30 de ani.

În lumina celor subliniate anterior şi a documentelor legale la care facem referire, vă solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situaţie care riscă să afecteze încrederea în democraţia românească. O asemenea decizie, dacă ar rămâne necontestată la nivel european, ar putea conduce spre o pantă autoritară pe care personal am dorit mereu să o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul.

În speranţa unui răspuns rapid care să evite aceste modificări abuzive şi unor demersuri care să ajute la consolidarea democraţiei româneşti, vă asigur Domnule Gianni Buquicchio, de întreaga mea disponibilitate în a lucra cu onestitate împreună cu dumneavoastră pentru promovarea valorilor democratice europene în România.

Vă prezint în anexa acestei scrisori principalele aspecte de ordin constituţional şi principial ce ar trebui luate în considerare în analiza şi evaluarea situaţiei prezentate în această scrisoare.

Cu deosebită stimă,

Marcel Ciolacu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne