Lovitură dură pentru Erdogan: candidatul opoziţiei ales primar al Istanbulului

Ekrem Imamoglu (centru) soseşte la biroul Comisiei Electorale Provinciale din Istanbul în 17 aprilie 2019
Ekrem Imamoglu (centru) soseşte la biroul Comisiei Electorale Provinciale din Istanbul în 17 aprilie 2019 (Anadolu Agency/Getty Images)

Autorităţile electorale turceşti au confirmat miercuri că Ekrem Imamoglu, candidat al Partidului Republican al Poporului (CHP) din opoziţia turcă, este câştigătorul alegerilor din 31 martie pentru funcţia de primar al Istanbulului, potrivit Deutsche Welle.

Luând cuvântul de pe treptele primăriei, Imamoglu, în vârstă de 48 de ani, a declarat miercuri că victoria sa este un “nou început pentru Istanbul”.

Imamoglu a promis să fie primar al tuturor celor 16 milioane de locuitori ai Istanbulului şi a cerut oamenilor să renunţe la neînţelegerile politice şi să colaboreze. Acesta a afirmat: “Oamenii mi-au acordat onoarea de a conduce cel mai frumos oraş din lume ... Promit că îmi voi îndeplini datoria”.

Decizia de miercuri a fost anunţată de autorităţile electorale după renumărarea voturilor în 8 din cele 39 de districte din Istanbul, la cererea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a partidului de guvernământ AKP (Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare).

S-a terminat? Nu s-a terminat?

Marţi, AKP, împreună cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP), a depus o nouă “obiecţie extraordinară”, cerând Înaltei Comisii Electorale (YSK) să anuleze toate voturile şi să organizeze noi alegeri.

Erdogan, un furnizor de teorii ale conspiraţiei, s-a plâns de faptul că înfrângerile suferite în recentele alegeri au fost provocate de “infracţiuni organizate”.

Nesiguranţa privind situaţia apelului ar putea trage în jos lira turcească şi mai mult decât a căzut deja. Deşi decizia de miercuri a pus capăt unei alunecări de două săptămâni a valorii lirei, investitorii vor trata cu prudenţă nesiguranţa generată de o luptă legală prelungită.

Înfrângere usturătoare pentru Erdogan

Victoria lui Imamoglu este o înfrângere dură pentru Erdogan, care a fost primar al Istanbulului. În pofida faptului că propriul său a câştigat multe dintre buletinele de vot municipale şi provinciale în timpul alegerilor din martie, două prestigioase posturi de primar au scăpat printre degetele AKP – în Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, şi în Ankara, capitala Turciei. La aceste două oraşe se mai adaugă încă un post de primar câştigat de opoziţie în al treila oraş ca mărime din punct de vedere al numărului de locuitori - Izmir.

AKP a câştigat toate alegerile la care a participat de la înfiinţarea sa în urmă cu 17 ani.

Erdogan a depus multe eforturi pentru promovarea lui Binali Yildirim care, după renumărarea voturilor, are mai puţin cu 14.000 de voturi faţă de Imamoglu – deşi la prima numărare, cea din 31 martie, diferenţa era de 25.000 de voturi. Preşedintele turc a declarat că alegerile respective sunt o problemă legată de supravieţuirea naţională.

Candidatul opoziţiei, pe de altă parte, a desfăşurat o campanie de bază, mergând personal din uşă în uşă pentru a discuta cu alegătorii despre problemele locale.

“Cine câştigă în Istanbul, câştigă întreaga Turcie”

Deşi Erdogan s-a bucurat de popularitate ca urmare a economiei relativ dinamice a Turciei, imaginea economică a fost mai puţin roz în ultima perioadă din cauza crizei valutare de anul trecut, care a dus la niveluri foarte ridicate ale inflaţiei şi recesiunii. El a promis că se va concentra pe problemele economice până la noile alegeri prezidenţiale din 2023.

Totuşi, opozanţii lui Erdogan îl văd ca un “strongman” care erodează democraţia şi statul de drept în Turcia. Această imagine a fost consolidată de campaniile intense de suprimare a opoziţiei lansate de Erdogan după puciul eşuat din Turcia din 2016. Zeci de mii de persoane, inclusiv politicieni ai opoziţiei, profesori şi jurnalişti, au fost arestaţi de atunci.

Imaginea de dictator a lui Erdogan s-a amplificat şi prin faptul că, de când a fost ales preşedinte în 2014, au fost lansate peste 66.690 de investigaţii privind infracţiunea de “insultare a preşedintelui”, până acum fiind judecate 12.305 persoane, iar numărul este în creştere, potrivit Gatestone Institute. “Insultarea preşedintelui” este o infracţiune conform articolului 299 din Codul Penal al Turciei, adoptat în 1926. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, infractorii ar putea primi o sentinţă de până la 4 ani de închisoare, sau o condamnare mai mare când insulta este publică.

În octombrie 2018, Benjamin Ward, director intermediar pentru Europa şi Asia Centrală al organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, a declarat: “Instanţele turceşti au condamnat mii de oameni în ultimii 4 ani pentru simplul fapt că au spus ceva împotriva preşedintelui. Guvernul ar trebui să pună capăt acestei ridiculizări a drepturilor omului şi ar trebui să respecte dreptul cetăţenilor turci la libera exprimare”.

Istanbul, care reprezintă aproximativ 31% din PIB-ul Turciei, nu este important doar pentru investiţii şi turism, dar mulţi consideră oraşul ca fiind inima ţării, aşa cum însuşi Erdogan a precizat în repetate rânduri în timpul campaniei electorale recente: “Cine câştigă în Istanbul, câştigă întreaga Turcie. Cine pierde în Istanbul, pierde întreaga Turcie”.