Luat la bătaie de cei din mafia gunoaielor. Şeful Gărzii de Mediu, despre riscurile la care se expun activiştii de mediu

Octavian Berceanu
Octavian Berceanu (Screenshot)

Noul comisar şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a relatat la Digi24 despre faptul că a fost „luat la bătaie” de câteva persoane pe care le-a prins că deversau deşeuri într-o zonă destinată împăduririi, în sectorul 6 al Capitalei.

„Ultima dată a fost pe 31 decembrie 2020, înainte de Revelion cu câteva ore, în Sectorul 6, unde, de altfel, eu plantez acum o pădure care ar trebui să devină un zid verde între noi şi gropile de gunoi, să ne protejeze, şi cineva deversa în proximitate deşeuri şi atunci m-am dus peste oamenii respectivi şi am explicat că nu e ok. Dar am ceva exerciţiu în spate şi vizavi de bătaie, şi ştiam că trebuie să filmez sau să fac un live astfel încât să supravieţuiesc după. Şi asta s-a şi întâmplat”, a povestit Octavian Berceanu.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu a afirmat că a fost „luat la bătaie în direct” de cei pe care i-a surprins aruncând gunoaie, dar că incidentul nu este singular, întrucât asta este ceea ce riscă toţi activiştii de mediu din ţară.

"Se întâmplă des şi nu numai cu mine. Sunt şi ceilalţi activişti de mediu, sau pădurari, de exemplu, care-şi fac treaba şi păţesc lucruri mult mai rele decât mi s-au întâmplat mie”, a mai afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

Potrivit lui Octavian Berceanu, oamenilor a ajuns să le fie frică să reclame ilegalităţile privind mediul.

"Pot să vă dau propriul exemplu: am raportat în trecut un astfel de incident către Garda Naţională de Mediu - o depozitare mare, pe aproape 20 de hectare în Chiajna - Garda de Mediu a transferat controlul către Comisariatul Ilfov, comisarii şi-au derogat, nu ştiu cum, competenţa către Poliţia locală, şi ulterior cei care depozitau, infractorii, de fapt, au ajuns în posesia datelor mele şi mi le-au şi arătat cu scop de intimidare. [...] Aceeaşi grupare am găsit-o depozitând în Sectorul 6, cu Poliţia Locală din Chiajna şi cu viceprimarul de acolo, în prezenţa comiterii unor infracţiuni sau contravenţii, după caz. Deci, cumva, însăşi structura asta a statului sau a administraţiei locale, face parte din angrenajul de crimă organizată, ca să zicem”, a explicat şeful Gărzii de Mediu.

Berceanu i-a îndemnat însă pe cetăţeni să nu ezite să facă sesizări la Garda de Mediu atunci când descoperă anumiţi factori de poluare, şi a dat asigurări că datele acestora vor rămâne confidenţiale.

„Dacă trimitem o sesizare în care punem şi imagine şi locaţie la adresa gardamediu@gnm.ro, în zece minute este în mapa mea de lucru”, a precizat comisarul de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură