Lucian Anghel, preşedintele BVB: „Aderarea la euro ar putea fi următorul proiect de ţară”

Conferinţa cu tema:” Finanţarea Economiei Reale”, 13 Mai 2014, Hotel Athenee Palace Hilton.
Conferinţa cu tema:” Finanţarea Economiei Reale”, 13 Mai 2014, Hotel Athenee Palace Hilton. (Epoch Times România)

„Aderarea la zona euro este cel mai important anunţ făcut în acest an. Magnitudinea acestui proiect este similară celorlalte două proiecte strategice împlinite de România cu brio: aderarea la NATO şi UE. 2019 este o ţintă foarte, foarte ambiţioasă, dar nu imposibil de realizat. Avem şansa de a transforma aderarea la euro în următorul proiect de ţară”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul conferinţei Emerging Funding for the Real Economy.

În opinia preşedintelui Bursei de Valori Bucureşti, nu data în sine contează, ci stabilirea unui plan clar, cu instituţii responsabile şi cu măsurile pentru a ajunge la convergenţa reală, cea nominală putând fi atinsă.

Referitor la upgradarea României de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă, Anghel a arătat că marii investitori instituţionali internaţionali nu vor face asta decât în momentul în care sunt îndeplinite toate criteriile. Economistul a explicat cum Polonia şi-a dezvoltat de multă vreme constant piaţa de capital, în timp ce în România abia recent au fost listate companii importante la bursă precum Romgaz, iar acum urmează Electrica.

La rândul său, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a subliniat că ”România şi-a asumat că va trece la folosirea monedei euro în momentul în care va fi pregătită, iar aceasta este o obligaţie. Din momentul în care a fost luată decizia politică de aderare, dimensiunea politică dispare”. În opinia sa, România trebuie să-şi crească competitivitatea şi să-şi rezolve problemele structurale prin reforme.

Una dintre aceste probleme este cea demografică. ”Dacă noi şi cei care vin după noi nu ne decidem să facem mai mulţi copii, cum s-au decis francezii, va trebui să invităm alţi oameni să muncească în ţara noastră aşa cum s-au decis germanii. Este o realitate pe care trebuie să o asimilăm, social, cultural şi apoi instituţional, dar este o realitate pe care trebuie să o pregătim de acum pentru că altfel riscăm să ne trezim destul de târziu şi într-un moment în care se transformă dintr-o nevoie economică şi socială într-o nevoie instituţională, într-o presiune bugetară, într-un dezechilibru între generaţii”, explică Olteanu.

Pe de altă parte, viceguvernatorul consideră că locuitorii mediului rural trebuie să vină la oraş să lucreze pentru că acolo sunt serviciile şi industria.

”Dacă noi şi cei care vin după noi nu ne decidem să facem mai mulţi copii, cum s-au decis francezii, va trebui să invităm alţi oameni să muncească în ţara noastră aşa cum s-au decis germanii”.

Olteanu s-a referit şi la criza din Ucraina, susţinând că aceasta ”mai degrabă va atrage investiţii în România, decât să le îndepărteze”.

La rândul său, Dan Bucşa, economist la UniCredit, a arătat că o altă problemă a României este că dacă „salariul în 2008 era de patru ori mai mare decât în China, acum sunt aproape egale. O creştere foarte lentă a salariilor deprimă consumul. Nu vom putea avea o creştere a consumului cu creşteri de 2-3% a salariilor”. El a recomandat reducerea impozitării muncii, foarte ridicată în prezent în România, mai degrabă decât reducerea TVA.

Ca şi Bogdan Olteanu, şi Bucşa s-a referit la problema îmbătrânirii populaţiei arătând că „este o problemă pentru ca salariile vor trebui impozitate mai mult, dacă vrem să plătim pensii în continuare”.

Economistul a mai observat că dintre statele din regiune Polonia este ţara cu cei mai mulţi angajaţi instruiţi, în timp ce România este ţara cu cei mai puţini, şi că există o corelaţie între nivelul de instruire şi nivelul PIB.