Lucian Bode: PSD se joacă iresponsabil cu securitatea energetică. ANRE sacrificată intereselor politice

Lucian Bode, fost ministru al Economiei.
Lucian Bode, fost ministru al Economiei. (Facebook)

Deşi mai sunt două zile din actuala sesiune parlamentară, majoritatea PSD împreună cu aliaţii săi, blochează - refuză, practic - în continuare organizarea audierilor în Parlament pentru înlocuirea celor trei membri din Comitetul de Reglementare al ANRE, cărora le-a expirat mandatul încă de la sfârşitul lunii aprilie, atrage atenţia deputatul PNL Lucian Bode.

Potrivit fostului ministru al Economiei, instituţia cu rol de reglementator al pieţei de energie este lăsată de izbelişte de către guvernarea Ponta, fiindu-i astfel compromisă funcţionarea.

"Prin tergiversarea numirii celor trei membri, hotărâri extrem de importante pentru funcţionarea pieţei de energie şi de gaze riscă să nu fie luate pentru că este nevoie de prezenţa şi votul tuturor celor 4 membri rămaşi în funcţie pentru a fi valide.", atrage atenţia Bode, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

"PSD şi încă premierul Victor Ponta se joacă în mod iresponsabil cu soarta unei instituţii vitale pentru economia şi securitatea energetică a României! Încearcă să tragă de timp pentru a găsi modalitatea de a acapara politic toate cele trei posturi vacante din ANRE şi implicit întreaga autoritate de reglementare! Lăcomia PSD este fără limite şi pune în pericol un întreg sistem energetic naţional.", avertizează fostul ministru.

Fostul ministru mai opinează că ceea ce se întâmplă reprezintă "un abuz şi un atac fără precedent din partea majorităţii PSD asupra unei instituţii cheie care ia decizii vitale pentru piaţa de energie şi de gaze care stabileşte tarife reglementate, care controlează veniturile companiilor energetice, care acordă licenţe şi autorizaţii."

"Situaţia este una gravă şi ne crează mari probleme inclusiv de credibilitate în faţa investitorilor din domeniul energetic care aşteaptă un mediu predictibil şi sigur pentru derularea investiţiilor lor. Vorbim despre un sector strategic a cărui funcţionare trebuie asigurată fără sincope şi fără imixtiuni toxice din zona politică.", adaugă Bode.

Lucian Bode mai susţine că majoritatea PSD, în frunte cu Victor Ponta, are obligaţia să deblocheze situaţia creată altminteri tot de către PSD şi să organizeze în regim de urgenţă audierile în Parlament pentru înlocuirea celor trei membri din Comitetul de Reglementare al ANRE. Numirea acestora ar trebui să fie făcută, de data aceasta, pe criterii de competenţă profesională şi nu doar politice, mai precizează deputatul.

" Dacă există voinţă politică, aceste audieri şi votul pot fi organizate chiar în aceste ultime zile din sesiunea parlamentară.", arată Bode, adăugând că există şi varianta convocării unei sesiuni extraordinare în primele zile din iulie:

"O chestiune atât de importantă şi cu implicaţii majore pe zona de siguranţă energetică nu poate fi amânată pentru viitoarea sesiune parlamentară din septembrie din cauza orgoliilor, ambiţiilor şi luptei interne din PSD.", concluzionează fostul ministru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.