Lucrarea privind accelerarea Universului castiga premiul Nobel

(NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team via Getty Images)

Marti, "uluitoarea" descoperire ca expansiunea Universului se accelereaza a castigat Premiul Nobel pentru Fizica. Trei astronomi au observat stelele care explodeaza si informatiile oferite de ei au schimbat punctul de vedere asupra lumii si a modului in care aceasta se poate termina.

Onorand doua echipe globale de observatori stelari, ale caror rezultate au zguduit temeliile cosmologiei in 1998, Comitetul Nobel a relatat ca americanii Saul Perlmutter, Brian Schmidt si Adam Riess au prezentat modul in care universul, care a aparut prin Big Bang, s-ar putea indeparta foarte mult, si ca racindu-se odata cu marirea distantei "va lua sfarsit prin inghetare."

Munca lor a dat nastere la teoria energiei intunecate, un fel de gravitate inversa, care cauzeaza ca expansiunea sa se accelereze. Pana la trei sferturi din univers par sa cuprinda energia intunecata - dar ce este aceasta energie este deocamdata o chestiune de speculatie, in special la institutii precum Acceleratorul de Particule de la Geneva. Multi spera ca un raspuns ar putea concilia anomaliile aparente din fizica.

Echipele au studiat zeci de stele care explodeaza, sau supernove, asteptandu-se sa confirme teoriile din 1920, conform carora universul s-a extins timp de 14 miliarde de ani de la Big Bang, dar foarte incet. In mod uluitor, eu au descoperit exact opusul.

"Am sfarsit prin a spune lumii ca avem acest rezultat nebun - universul se accelereaza", a declarat Schmidt prin telefon Academiei Regale Suedeze pentru Stiinte, unde vor fi anuntati laureatii din 2011. Schmidt, nascut in Montana, lucreaza pentru de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra.

"Parea prea nebunesc ca sa fie adevarat si cred ca am fost un pic speriat", a adaugat Schmidt, in varsta de 44 de ani, care a condus echipa de cautare High-z Supernova, ce l-a inclus si pe Riess, care activeaza in Baltimore.

Perlmutter, in varsta de 52 de ani, de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat: "Lantul de analiza a fost atat de mare incat la inceput am fost reticenti in a crede rezultatele noastre.

"Dar cu cat am analizat mai mult, cu atat mai mult confirmam rezultatul ... Acesta a fost cel mai lung 'Aha!' intalnit vreodata."

Daca datele continua sa se imbunatateasca, el crede ca teoreticieni vor fi in masura sa inteleaga energia intunecata in termen de 10 - 15 ani.

"S-au incheiat pariurile"

Riess a declarat pentru Reuters ca el a fost "uimit si incredibil de onorat" de acest premiu. Dar el este prudent in a face previziuni conform carora energia ar putea propulsa universul si mai spre exterior, pana cand este uzat si inghetat. "Este ceea ce vedem", a spus el. "Dar adevarul este ca toate pariurile s-au incheiat. Universul inca s-ar putea prabusi din nou."

Inainte, se credea ca gravitatea ii va inversa in cele din urma extinderea, pana cand un colaps prin foc va aduce sfarsitul lumii.

Amintindu-si cum s-a simtit cand ipotezele i-au fost date peste cap, Riess a spus ca a petrecut saptamani gandindu-se "am facut o prostie" si cautand ceea ce el a crezut ca trebuie sa fie o greseala in lucrarea sa: "Daca ati arunca o minge in aer si ar continua sa se deplasese in sus fara a cadea pe pamant, ati fi destul de surprinsi", a afirmat el. "Ei bine, cam atat de surprins am fost eu."

Acum ca a fost dezvaluita speranta ca gravitatea va incetini expansiunea universului, faptul ca opusul era adevarat a relansat o idee pe care Albert Einstein a respins-o odata ca fiind "cea mai mare gafa" a lui - ca vidul din spatiu ar putea crea "anti-gravitatie."

"Dintr-o data ideea are sens", a spus Riess.

El si Schmidt vor imparti jumatate din cele 10 de milioane de coroane suedeze (1,5 milioane de dolari), premiul in bani. Perlmutter a castigat restul.

Inversand teoria in capul sau, Perlmutter a vizualizat viitorul indepartat al lumii cu calm: "Este o alegere dura intre a sfarsi in frig sau a sfarsi intr-o explozie de foc", a spus el pentru Reuters. "Eu tind sa nu sa ma gandesc prea mult la ultimatumuri."

"Condusa de curiozitate"

Lars Brink, membru al Academiei suedeze, a declarat pentru Reuters ca evolutiile practice din aceste noi constatari nu erau evidente: "Acest lucru este o cercetare condusa de curiozitate", a afirmat el. "Ea ne spune ceva despre legile de baza ale naturii. Impreunam piese care apartin de ceea ce sunt legile de baza ale naturii. Aceasta este o caramida.

"Nu inseamna ca o vom folosi pentru noi gadget-uri."

Mark Sullivan, un fizician de la Universitatea din Oxford, a declarat: "Descoperirea ... lor ... a rescris manualele si a fost una dintre descoperirile reper ale fizicii secolului XX."

Printre posibibele evolutii incitante rezultate din studiul energiei intunecate, ar exista o modalitate pentru a reconcilia anomaliile dintre legile fizicii observate la nivel subatomic - mecanica cuantica - cu cele descrise de Einstein pentru lumea pe care o vedem.

Martin Rees, astronomul regal al Marii Britanii, a laudat laureatii, dar a criticat normele Comitetului Nobel, conform carora un maximum de trei persoane ar putea imparti un premiu: "Ar fi fost mai echitabil si ar fi transmis un mesaj mai putin distorsionat despre modul in care acest tip de stiinta este de fapt realizat, daca premiul ar fi fost colectiv, pentru toti membrii celor doua grupuri", a spus el.

Luni, Comitetul Nobel, ale carui reguli interzic premii postume, a descoperit ca a dat o parte din premiul pentru medicina unui om care a murit cu trei zile mai devreme. In cele din urma, premiul i-a fost acordat lui Ralph Steinman, care a folosit propriile sale descoperiri pentru a trata cancerul, dar a cedat vinerea trecuta in fata bolii.

Analizand premiile recente, Comitetul a observat ca castigatorii la categoria fizica sunt destul de tineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură