Lucrătorii din penitenciare cer drepturi egale cu deţinuţii

Dacă tot există bani pentru a li se plăti compensaţii deţinuţilor închişi în condiţii improprii, ar trebui să existe şi pentru personalul închisorilor, care a acumulat aproape 800.000 de ore suplimentare, transmit sindicaliştii din domeniu.
(Captură Foto)

Indignaţi că în timp ce personalul din penitenciare a acumulat sute de mii de ore suplimentare, ministrul Justiţiei vorbeşte despre compensaţii băneşti pentru foşti deţinuţi care şi-au ispăşit pedeapsa în condiţii improprii, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor îi cere ministrului Justiţiei compensarea şi a angajaţilor din penitenciare pentru munca în condiţii improprii.

"Pentru că am intrat de ceva timp într-o epocă a compasiunii compensatorii, cerem ministrului Justiţiei plata orelor suplimentare pentru angajaţii din penitenciare. Costurile acestei măsuri ar fi de câteva zeci de ori mai mici decât cele presupuse de compensaţiile de 5 - 8 Euro pentru fiecare zi de detenţie anunţate, de către domnul Tudorel Toader, pentru deţinuţii care au fost deja puşi în libertate (estimativ 7.500 - 12.000 Euro/deţinut la o medie de 4 ani a pedepsei executate).

Conform celei mai recente situaţii statistice, furnizate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, personalul din penitenciare acumulase 768.234 de ore suplimentare la 1.08.2017, din care 266.032 nu au putut fi recuperate. Până la sfârşitul anului probabil că numărul total de ore suplimentare va depăşi 1,4 milioane. La fel de probabil, peste 500.000 dintre acestea nu vor putea fi recuperate.

Impactul financiar fiind nesemnificativ, apreciem că măsura poate fi luată până la finalul acestei săptămâni. Este, în cele din urmă, un efort pentru oameni liberi care cer Statului să li se plătească munca prestată. Sperăm, deci, că nu va fi o problemă. Desigur, am aprecia dacă plata s-ar întâmpla retroactiv, începând cu iulie 2012, şi dacă s-ar menţine până în 2022, când condiţiile din penitenciare înţelegem că vor deveni proprii", susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Şi, cum ministerul Justiţiei a găsit cu cale să le scadă deţinuţilor din pedepse câte 6 zile la fiecare 30 executate în condiţii improprii, sindicaliştii cer şi ei să li se scadă din vârsta de pensionare câte 6 zile pentru fiecare 30 de muncă în penitenciare.

"În plus, pentru că prin lege penitenciarele au fost desemnate ca fiind improprii, cerem - ca formă de compensare pentru angajaţii din penitenciare - scăderea efectivă din vârsta de pensionare stabilită pentru angajaţii din sectorul de ordine publică, a câte 6 zile pentru fiecare 30 de zile de muncă în penitenciare. Dacă se poate pentru infractori, n-ar trebui să fie o problemă pentru cei care lucrează cu dânşii.

În medie, un angajat din penitenciare lucrează peste 23 de ani în aceste condiţii improprii. Prin comparaţie, un deţinut petrece în penitenciar, în medie, 4 ani. Pentru acest motiv, considerăm că ar fi oportună chiar o formă de compensare ceva mai consistentă, şi avem credinţa că Guvernul se va îngriji de asta în regim de urgenţă", spun sindicaliştii.

Reprezentanţii FNSAP reamintesc că au cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare încă de dinainte ca CEDO să pronunţe o hotărâre pilot şi cu mult timp înainte ca vizita unor oameni politici şi de afaceri în calitate de oaspeţi cu mandat de executare să transforme starea penitenciarelor într-o problemă. Condiţiile însă nu s-au schimbat.

"Avem o listă lungă de soluţii pentru problemele din penitenciare, despre care ministrul Justiţiei nu-şi face timp să discute, şi - în loc de concluzie - precizăm că susţinem orice formă de clemenţă pentru deţinuţi, câtă vreme aceasta este în interesul justiţiei şi al reintegrării sociale a acestora, şi este în echilibru cu măsurile de protecţie şi compensare pentru victimele infracţiunilor", concluzionează sindicaliştii.