Lukaşenko declară ziua invadării Poloniei de către Rusia Sovietică sărbătoare oficială

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Dictatorul bielorus Alexander Lukaşenko a instituit o nouă sărbătoare oficială – Ziua unităţii naţionale – la 17 septembrie, dată la care URSS a invadat Polonia, împărţind-o cu Germania fascistă, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, relatează publicaţia Zerkalo nedeli, citând agenţia de presă oficială bielorusă Belta.

Invazia Poloniei a marcat, practic, începerea celui de-al Doilea Război Mondial, având Germania lui Hitler şi Rusia lui Stalin drept agresori.

Referitor la noua sărbătoare instituită, serviciul de presă al lui Lukaşenko a transmis că "această zi a devenit un act de justiţie istorică pentru poporul din Bielorusia, împărţit împotriva voinţei lui în 1921 în temeiul Tratatului de pace de la Riga", conform agenţiei Belta, de stat. Comunicatul se referă la trecerea în componenţa Republicii Belarus a unor zone din vestul ţării, care aparţinuseră Poloniei în perioada interbelică.

Citiți și Bielorusia: Regimul Lukaşenko dotează poştaşii şi alţi funcţionari cu arme

Această nouă lege survine pe fondul înăspririi persecuţiei activiştilor pro-democraţie din Bielorusia. Polonia, Lituania şi blocul european au luat poziţii ferme faţă de abuzurile regimului de la Minsk împotriva bieloruşilor, apărute după alegerile contestate din august 2020, când Alexander Lukaşenko a fost declarat învingător, câştigând al şaselea mandat prezidenţial, în ciuda falsificării alegerilor şi intimidării opoziţiei.

Concomitent, Lukaşenko a semnat, marţi, o lege care înăspreşte sancţiunile pentru persoanele care participă la demonstraţii neautorizate şi pedepsele prevăzute pentru "extremism", potrivit AFP. O persoană care participă la mai mult de două manifestaţii neautorizate riscă acum pedeapsa cu trei ani de închisoare, potrivit noii legi.

Noi pedepse sunt introduse pentru combaterea "extremismului" - un termen vag definit, împrumutat din legislaţie asemănătoare impusă de Rusia. Pentru participarea la activităţi "extremiste" sau "promovarea" unor astfel de acţiuni, pedeapsa este de şase ani de închisoare. O persoană acuzată de "finanţarea" unor astfel de activităţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Citiți și Jurnalistă care fuge din Bielorusia, şantajată cu arestarea bunicilor rămaşi în ţară

În Rusia, acuzaţiile de "extremism" sunt utilizate pentru urmărirea organizaţiilor de opoziţie, grupurilor ultranaţionaliste, dar şi a mişcărilor religioase.

Noua legislaţie impusă asupra Bielorusiei prevede de acum şapte ani de închisoare pentru "violenţe sau ameninţare cu utilizarea violenţei" împotriva forţelor de ordine, faţă de şase ani cât era până acum, şi trei ani de închisoare pentru opunere de "rezistenţă" la arestarea de către poliţie.

În ultimele luni, numeroşi manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse grele pentru delicte de acest tip.

Citiți și Bielorusia interzice cetăţenilor ei ieşirea din ţară, sub pretextul epidemiei virusului Wuhan

Un nou articol adăugat la Codul penal interzice publicarea de informaţii "personale" despre membrii forţelor de ordine sau rudele lor. Acesta prevede până la cinci ani de închisoare, în timp ce până în prezent erau prevăzute doar pedepse scurte cu închisoarea.

Publicarea de informaţii considerate "false" despre Bielorusia poate de acum fi pedepsită cu patru ani de închisoare, faţă de doi ani înainte.

La sfârşitul lunii mai, o nouă lege interzicea jurnaliştilor să transmită manifestaţiile considerate "ilegale" de autorităţile bieloruse.

Citiți și Alexander Lukaşenko aprobă o lege care distruge libertatea presei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe