Lukaşenko la Chişinău: Rusia, dacă va lupta în Ucraina, nu va câştiga

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko.
Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko. (Getty Images)

Toate părţile implicate în conflictul din Ucraina ştiu că nu pot să câştige, a declarat miercuri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, într-o conferinţă de presă la Chişinău, unde a efectuat o vizită oficială, relatează ITAR-TASS.

Referitor la Ucraina, Lukaşenko a cerut presei să nu-i atribuie 'lauri de pacificator', în legătură cu faptul că negocierile de pace pentru rezolvarea crizei ucrainene se desfăşoară la Minsk.

' Eu doar fac ceea ce m-au rugat alţi preşedinţi. Eu, ca un om simplu, am o motivaţie personală: iubesc copiii şi nu îmi place când ei plâng şi cred că e o catastrofă atunci când sunt ucişi. Noi am avut şi voi aveţi teritorii scindate, dar se va termina odată şi cu aceasta. Unii politicieni vor să împingă două popoare în conflict atunci când spun că în Est sau în Vest sunt oameni răi sau buni', a declarat Lukaşenko, după convorbirile cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti, potrivit media de peste Prut.

'În adâncul sufletului cred că nu va fi război în Ucraina. Nimeni nu are nevoie de el. Toate părţile în conflict ştiu că nu pot să câştige', a estimat preşedintele belarus. 'Nici armata ucraineană nu va câştiga, nici forţele de autoapărare sau separatiştii, cum li se mai spune. Mulţi consideră că Rusia luptă acolo. În primul rând, Rusia nu a luptat acolo, iar dacă va lupta, nici ea nu are să câştige', a declarat Lukaşenko.

Rezolvarea crizei ucrainene va fi un proces foarte dificil, a mai estimat liderul belarus, apreciind în termeni elogioşi activitatea Grupului de contact de negociatori de la Minsk, care 'a realizat un volum imens de muncă şi a reuşit să oprească masacrul' în estul Ucrainei, unde la 5 septembrie a fost instituit un armistiţiu, în general, respectat.

'Cine sunt duşmanii care luptă acolo (în Ucraina)? Oameni care au trăit într-o ţară au ajuns să se ucidă unii pe alţii, frate pe frate. Nu e normal', a mai spus preşedintele belarus, opinând că împărţirea Ucrainei între Vest şi Est a fost impusă din exterior.