Lumea este 'periculos de nepregătită' în faţa unor viitoare dezastre

Lumea este 'periculos de nepregătită' în faţa unor viitoare dezastre din cauză că ţările bogate nu se implică suficient, a avertizat Andrew Mitchell, secretar de stat britanic pentru dezvoltare internaţională, citat marţi de BBC.

Deşi există Fondul central de reacţie în situaţii de urgenţă (CERF), creat după catastrofalul tsunami de la sfârşitul lui 2004 din Oceanul Indian, contribuţiile mai multor ţări la acest fond se lasă aşteptate, a subliniat Mitchell.

În ce-l priveşte, guvernul britanic s-a angajat cu o sumă suplimentară de 20 de milioane de lire sterline (31 milioane dolari) peste cele 40 de milioane (63 milioane dolari) deja promise, dar tot ar mai fi nevoie, pentru anul viitor, de circa 45 milioane de lire (70 milioane dolari), potrivit BBC.

'Comunitatea internaţională trebuie să se mobilizeze în faţa acestei provocări, a insistat Mitchell.

Capacităţile CERF, creat de ONU, au fost puse la încercare de valul de dezastre naturale din cursul anului care se încheie acum - cutremur şi tsunami în Japonia, seism în Noua Zeelandă, foamete în Cornul Africii, inundaţii în Pakistan şi Filipine.

În acelaşi timp, creşterea numărului de oameni care trăiesc în zone joase sau expuse foametei înseamnă şi o creştere a amplorii unor posibile viitoare tragedii, avertizează politicianul britanic. Iar faptul că multe ţări aşteaptă să se întâmple evenimentul şi abia după aceea oferă bani poate afecta negativ răspunsul la situaţii de criză. În primele ore de după un dezastru, de exemplu când există supravieţuitori prinşi sub dărâmături după un cutremur, întârzierile şi lipsa resurselor pot însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte, a notat Andrew Mitchell.

'Anul acesta, lumea a fost zdruncinată de dezastre devastatoare, iar semnele arată că această tendinţă ar putea continua. În egală măsură, trecutul ne arată că reacţia internaţională poate fi mai eficientă dacă este planificată şi coordonată într-un sistem unitar, în locul abordării fragmentare pe care o vedem prea des', a menţionat secretarul de stat britanic.

În 2011, cel mai mult a contribuit la CERF Marea Britanie, cu 94 milioane de lire. Între alţi contribuitori, Suedia a donat 74 milioane dolari, Norvegia 67 milioane, Olanda 54 milioane, iar SUA 6 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii