Lumea mai are provizii de grâu doar pentru 10 săptămâni - declaraţie în Consiliul de Securitate al ONU

.
. (Epoch Times România)

Lumea are provizii de grâu rămase în depozite doar aproximativ pentru 10 săptămâni, pe fondul conflictului din Ucraina, situaţia fiind agravată după ce India a interzis exporturile de grâu în ultimele săptămâni, afirmă un expert în insecuritate alimentară.

Sara Menker, directorul general al companiei de analiză agricolă Gro Intelligence, a declarat pentru Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite pe 19 mai că războiul Rusia-Ucraina „pur şi simplu a pus gaz pe un incendiu care ardea de mult”, spunând că nu este cauza principală a penuriei de grâu.

Ucraina şi Rusia produc aproape o treime din grâul mondial.

„Vreau să încep prin a sublinia în mod explicit că războiul Rusia-Ucraina nu a declanşat criza securităţii alimentare. Pur şi simplu a adăugat gaz pe un incendiu care ardea de mult. O criză pe care am prevăzut-o cu mult înainte ca pandemia de COVID-19 să expună fragilitatea lanţurilor noastre de aprovizionare”, a spus Menker, potrivit unei transcrieri.

„Vă împărtăşesc asta pentru că suntem de părere că este important să înţelegeţi cu toţii - chiar dacă războiul s-ar termina mâine - problema noastră de securitate alimentară nu va dispărea prea curând fără acţiuni concertate.”

Menker a spus că din cauza creşterii preţurilor la culturile majore din acest an, s-au creat condiţii pentru „nesiguranţă alimentară” care a cuprins încă 400 de milioane de oameni, la nivel mondial, adăugând că, la grâu, lumea are în stoc „în prezent doar 10 săptămâni de consum global".

„Condiţiile de astăzi sunt mai rele decât cele experimentate în 2007 şi 2008”, a spus ea. „Este important de remarcat faptul că cele mai scăzute niveluri ale stocurilor de cereale pe care le-a văzut vreodată lumea sunt înregistrate acum, în timp ce accesul la îngrăşăminte este foarte restrâns, iar seceta în regiunile de cultivare a grâului din întreaga lume este cea mai extremă din ultimii 20 de ani. Preocupări similare privind stocurile se aplică şi porumbului şi altor cereale.”

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat Rusia că blochează exporturile de grâu ale Ucrainei, lucru pe care Rusia l-a negat categoric. Blinken a susţinut că Moscova foloseşte grâul ca armă în cadrul războiului cu Ucraina.

„Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a făcut... pentru a distruge spiritul poporului ucrainean”, a spus el.

Cu toate acestea, Menker a remarcat că seceta din întreaga lume contribuie la penuria de grâu, în timp ce criza de îngrăşăminte şi alte probleme meteorologice au pus gaz pe foc.

Comentariile lui Menker urmează după cele ale lui David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, care a spus că lumea se confruntă acum cu „o criză fără precedent”, menţionând că 49 de milioane de oameni din 43 de ţări „bat la uşa foametei”.

Odată cu foametea vine destabilizarea politică, a remarcat el.

„Avem deja revolte şi proteste în timp ce vorbim – Sri Lanka, Indonezia, Pakistan, Peru”, a afirmat acesta. „Am văzut deja dinamici destabilizatoare în Sahel din Burkina Faso, Mali, Ciad. Acestea sunt doar semne ale lucrurilor care vor urma.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie