Luminile verde-albăstrui ale PC-urilor, tabletelor şi smartphone-urilor provoacă ravagii asupra corpului uman (studiu)

Un smartphone Samsung Galaxy S III în Berlin
Un smartphone Samsung Galaxy S III în Berlin (Sean Gallup / Getty Images)

Sunteţi sătui de dimineţi când nici cafeaua nu vă poate pune picioare? Sătui de nopţile cu somn puţin şi agitat? Sunt şanse mari ca responsabil pentru insomnia voastră să fie ipad-ul pe care l-aţi luat în pat cu voi aşa, numai un pic, ca să vedeţi ce mai zice lumea pe Facebook sau pe Twitter, sau pentru a mai citi câteva pagini dintr-o e-carte, sau un mail. Lumina artificială a ecranului dereglează grav ceasul biologic al organismului nostru, mult mai mult decât o face lumina electrică în general, crescând astfel riscul de boli legate de lipsă de somn, obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral şi depresie.

Avertizarea cu privire la pericolele cauzate de utilizarea de PC-uri, tablete şi smartphone-uri seara sau pe timp de noapte, vine de la profesorul Charles Czeisler de la spitalul "Brigham and Women’s Hospital" din Boston, printr-un articol publicat joi în revista „Nature”, unde se arată că tehnologia modernă a dereglat complet ciclul nostru natural de veghe-somn, fapt care ne determină să adormim mult mai târziu şi să facem uz de doze tot mai mari de cafeină, iar în dimineaţa următoare nu reuşim să ne trezim.

"Din păcate, - explică Czeisler - având în vedere uşurinţa cu care se poate obţine acum un monitor electronic cu LED-uri care emit fascicule de lumină albastră şi albastru-verde, ce au ca rezultat creşterea sensibilităţii ochiului, numărul de persoane care nu pot dormi în mod corect şi suficient este în creştere".

Acest fapt a fost confirmat de un studiu recent din SUA, care a comparat cât anume dorm oamenii zilelor noastre raportat la generaţiile din trecut. S-a estimat că, dacă acum 50 de ani doar 3% dintre adulţi se odihneau mai puţin de şase ore pe noapte, acum procentul a crescut la 30% pentru angajaţii de birou şi 44% pentru lucrătorii de noapte. Privarea forţată de somn are repercusiuni inevitabile în starea generală de sănătate a individului, deoarece s-a demonstrat că persoanele care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte au avut un risc de mortalitate mai mare de 15% decât cei care s-au odihnit mai bine şi au dormit mai mult".

Luminile albastre artificiale produse de ecranele PC-urilor, de tablete şi smartphone-uri sunt acuzate, prin urmare, de inhibarea neuronilor din creier care facilitează somnul, şi afectează eliberarea naturală a melatoninei.

Ca urmare, propunerea lui Czeisler este că acestea să fie înlocuite cu nuanţe de roşu sau portocaliu, care interferează mai puţin în ciclul natural de somn/veghe al omului. Cel mai bun sfat ar fi, fireşte, acela de a opri orice dispozitiv electronic înainte de a te băga în pat, ceea ce pentru mulţi oameni este de neconceput.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură