Lupta împotriva corupţiei a ajuns la fostul şef de propagandă a Chinei

Lee Changchun, fost membru al comitetului permanent al biroului politic,  cască în timpul sesiunii de deschidere a Congresului Naţional al  Poporului din China, în Sala Mare a Poporului, Beijing, 5 martie 2012
Lee Changchun, fost membru al comitetului permanent al biroului politic, cască în timpul sesiunii de deschidere a Congresului Naţional al Poporului din China, în Sala Mare a Poporului, Beijing, 5 martie 2012 (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Fostul membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CC al PCC), Lee Changchun, apare în ultimul timp tot mai des în mass-media chineză. Aceasta poate însemna că fostul propagandist şef a intrat în lista celor acuzaţi de corupţie.

Rangurile superioare ale Partidului Comunist din China (CPC) şi familiile lor mai sunt numiţi şi elita de neatins. Discuţiile sau comentariile cu privire la averea şi legăturile lor sunt un subiect de mare tabu - până când nu se schimbă "vântul" politic. Recentul val de articole despre familia lui Lee Changchun sugerează acum că acesta ar putea deveni o ţintă a comisiei centrale pentru inspecţia disciplinei.

Dacă este aşa, atunci Lee poate fi clasificat ca un „Tigru” - oficial de rang foarte înalt. Lee a devenit membru al Biroului Politic în anul 1997. În anul 1998, ca persoană de încredere a lui Jiang Zemin, Lee a fost trimis să guverneze provincia Guangdong, pentru a monitoriza grupurile locale pentru Jiang. El, de asemenea, s-a implicat cu entuziasm în persecutarea adepţilor practicii spirituale Falun Gong.

Fostul şef al PCC, Jiang Zemin, a lansat campania de eradicare a Falun Gong, temându-se de popularitatea şi atractivitatea pe care aceasta o avea printre cetăţenii chinezi, datorită învăţăturilor sale despre valorile morale.

În anul 2002 la cel de-al XVI-lea Congres al Partidului Comunist din China, Lee a intrat în CC al PCC, o organizaţie de elită care conduce Partidul Comunist, şi a fost numit responsabil de propagandă şi ideologie.

În calitate de şef al propagandei şi fiind implicat în persecuţia Falun Gong, Lee a lucrat foarte aproape de comisia politică şi juridică, care era condusă de Zhou Yongkang (ţarul securităţii chineze).

Lee s-a folosit de puterea sa asupra mass-mediei chineze pentru a crea o atmosferă de ură împotriva practicanţilor Falun Gong. El este unul dintre reprezentanţii regimului chinez care a fost dat în judecată în ţările occidentale pentru participarea la persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong.

Lee a cheltuit, de asemenea, sume enorme de bani pentru a răspândi propaganda Partidului Comunist în străinătate, dorind să stabilească soft power-ul Chinei şi să contracareze valorile universale - principiile drepturilor omului şi ale democraţiei. El urmărea să influenţeze şi să profite de opinia publică în comunităţile chineze din străinătate şi să suprime mass-media chineză independentă, înlocuind publicaţiile necenzurate cu cele controlate de PCC.

Lee Changchun este cunoscut pentru rolul său în cenzurarea Google în China. Potrivit fostului şef al Google în China, Lee Kaifu, Lee Changchun a descoperit că site-ul global Google nu a fost supus cenzurii. Atunci când şi-a căutat numele pe Google a găsit multe informaţii incriminatoare.

El s-a înfuriat şi a decis să scoată Google în afara legii, cerând Ministerului de Finanţe, Departamentului de Propagandă şi Ministerului Educaţiei să solicite Google să-şi oprească „activităţile ilegale” şi să blocheze site-ul google.com în China.

Atunci când Lee a fost secretar de partid în provincia Henan, acolo s-a înregistrat un focar de epidemie SIDA, provocat de încălcările normelor sanitare în timpul transfuziei de sânge. Urmând politica guvernamentală, mai mult de 1,4 milioane de persoane din Henan, în cea mai mare parte fermieri, au început să doneze sânge pentru bani. Ei primeau până la 50 de yuani (8,21 dolari) pentru fiecare donare de sânge. Acest lucru a dus la infectarea cu HIV a mai mult de un milion de persoane, şi zeci de mii de decese. Împreună cu alţi oficiali, Lee Changchun a ascuns şi a blocat orice informaţii cu privire la acest subiect.