Lupta pentru Alep: rebelii sirieni se retrag din “oraşul vechi”

Rebelii sirieni au părăsit ultimele zone pe care le-au ocupat în părţile vechi ale oraşului Alep, a declarat un grup de activişti specializat în monitorizare.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016. (Captură Foto)

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a declarat că retragerea rebelilor are loc după câteva zile de lupte grele, în condiţiile în care forţele guvernamentale şi-au intensificat eforturile pentru a alunga rebelii din zonele pe care aceştia încă le mai ocupă în estul celui de-al doilea mare oraş al Siriei.

Rebelii au controlat regiunea din jurul citadelei antice timp de patru ani.

Armata siriană controlează acum aproximativ 75% din estul oraşului Alep şi urmăreşte să obţină controlul asupra întregului oraş.

Rebelii, care au mai rămas cu doar o fâşie mică de teren în nord-estul citadelei după progresele obţinute recent de trupele guvernamentale, au abandonat zona miercuri dimineaţă şi s-au retras în teritoriul pe care încă îl controlează.

Agenţia siriană de ştiri de stat Sana a confirmat faptul că armata a ocupat două districte din estul oraşului Alep – Aghyol şi Bab al-Hadid.

OSDO a declarat că zonele care încă au rămas sub controlul rebelilor în sud-estul oraşului au fost atacate puternic în cursul nopţii.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise marţi în bombardamentele guvernamentale de marţi, a adăugat grupul.

Zeci de mii de civili sunt încă blocaţi în ultimele districte ocupate de rebeli.

Reuters a citat o declaraţie a rebelilor, semnată în numele Consiliului de Conducere al oraşului Alep, în care se solicită un armistiţiu imediat de cinci zile pentru a permite evacuarea a 500 de cazuri medicale critice sub monitorizarea ONU.

Rezervele alimentare sunt epuizate şi nu mai există spitale funcţionale după câteva luni de bombardamente puternice.

Între timp, Ministerul rus al Apărării, a raportat că un consilier militar rus în Siria a fost ucis de focul artileriei rebele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe