Luptă politică în jurul citostaticelor

(LOIC VENANCE / AFP / Getty Images)

Medicul Benedek Istvan ar fi trebuit premiat, nu demis, crede primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, care a criticat dur decizia luată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, de a-l demite pe şeful Clinicii de Hematologie din funcţia de coordonator al Programului de Transplant Medular. Prim-vicepreşedintele PDL a apreciat drept "dictatorială" atitudinea oficialului din Sănătate. Mai mult, edilul Tîrgu-Mureşului a declarat că îl roagă pe Victor Ponta să analizeze comportamentul ministrului.

Edilul este nemulţumit de hotărârea luată de oficialul de la Bucureşti în ceea ce-l priveşte pe medicul mureşean Benedek Istvan. “Aceste atitudini dictatoriale, pornite dintr-o efectiv răzbunare aduc mari prejudicii centrului Tîrgu-Mureş. Îl rog pe domnul Prim-ministru Ponta să analizeze comportamentul acestui ministru", a declarat Dorin Florea, primarul din Tg. Mureş. Dorin Florea a precizat că ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să se ocupe de Reforma medicală, de introducerea cardului de sănătate şi nu de pedepsirea celor care sesizează nereguli în sistemul sanitar. Ba mai mult, primarul este de părere că medicul mureşean ar fi trebuit premiat pentru curajul său de a spune adevărul. ,,În România a spune adevărul a devenit un delict. Nu! Ministrul trebuia să-l premieze pe şeful de clinică, care-l atenţionează că nu sunt medicamente şi nu să-l destituie. Ce vrea? Să-i spună doctorul că ne întoarcem la incantaţii pentru bolnavii canceroşi?", a mai adăugat Dorin Florea, citat de Provincianews.

Şeful Clinicii de Hematologie a fost demis din funcţia de coordonator al Programului de Transplant Medular, după ce a prezentat situaţia disperată în care se află bolnavii de cancer internaţi la Tîrgu-Mureş. Cu toate acestea, criza citostaticelor continuă la Târgu-Mureş şi, la mai bine de două săptămâni de la debutul scandalului, pacienţii îşi cumpără în continuare medicamentele din străinătate.

Medicul Benedek Istvan a răspuns acuzaţiilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Oficialul de la Bucureşti i-a reproşat medicului mureşean că nu a comunicat superiorilor săi din minister despre lipsa citostaticelor în clinica pe care o conduce. În replică, Benedek a prezentat o serie de adrese care au fost trimise în acest scop încă din luna ianuarie Ministerului Sănătăţii şi conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. "Cerem comandarea urgentă a următoarelor medicamente care lipsesc pe programul oncologic, necesar pe lună: Cytosar, Cisplatin, Folcasin, Tevagastrim, Etoposid, Alkeran, Dacarbazin, Zavedos, Methotrexat. Uitaţi! Şi, răspuns aţi primit? Nimic! Nici de la conducerea spitalului? Nimic de la nimeni!", a declarat doctorul Benedek Istvan, şef Clinică Hematologie.

Medicul nu regretă faptul că a vorbit despre criza citostaticelor şi nu se arată afectat de faptul că a fost demis din funcţia de coordonator al Programului de Transplant Medular. "Eu sunt de acord cu orice demisie, orice sacrificări, dacă rezolvăm problema bolnavilor. Şi problema bolnavilor este lipsa citostaticelor. Eu sunt acel om care dacă am ceva atunci spun. Pentru mine este o laşitate când vezi bolnavul murind din cauza lipsei unui citostatic şi tu să taci!", a declarat doctorul Benedek Istvan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură