Lupte de putere între liderul Partidului Comunist Chinez şi Bo Xilai

Liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao (D) fotografiat la o întâlnire cu delegaţia europeană în "Marea Sală a Poporului" în Beijing, 15 februarie 2012 (How Hwee Young/AFP/Getty Images); în stânga Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PArtidului din oraşul Chongqing, fotografiat în aceeaşi locaţie în martie 2011
Liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao (D) fotografiat la o întâlnire cu delegaţia europeană în "Marea Sală a Poporului" în Beijing, 15 februarie 2012 (How Hwee Young/AFP/Getty Images); în stânga Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PArtidului din oraşul Chongqing, fotografiat în aceeaşi locaţie în martie 2011 (Feng Li / Getty Images)

2012, anul cel mai căutat pe internet, se dovedeşte deja dificil pentru Partidul Comunist Chinez (PCC).

Chiar înainte de Anul Nou, după luni de rezistenţă împotriva oficialilor locali corupţi, sătenii unui cătun numit Wukan l-au izgonit pe şeful organizaţiei locale de Partid şi pe membrii comitetului local şi au declarat că se vor guverna singuri. Sătenii şi-au câştigat dreptul de a avea alegeri libere în martie 2012, deşi Partidul încearcă în spatele scenei să strice aranjamentul.

Pe 23 ianuarie într-un interviu pentru BBC, Ambasadorul Chinez în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a negat că ar fi membru al Partidului Comunist Chinez şi a afirmat că nu ar fi adevărat că ţara sa este comunistă. Apartenenţa sa la PCC este publică, însă analiştii au început să se întrebe ce l-a determinat să se disocieze cu atâta francheţe de Partidul a cărei ideologie cere loialitate absolută.

În timp ce publicul se întreba ce se întâmplă, a căzut o altă pleaşcă.

Vizitator neobişnuit

În seara zilei de 6 februarie însă, la numai patru zile după ce şi-a pierdut postul de şef al miliţiei, Wang Lijun, care deţinea încă poziţia de primar adjunct al oraşului Chongqing, a reuşit să scape de supravegherea strictă a miliţiei locale şi a plecat imediat către oraşul Chengdu, situat la patru ore de condus. S-a predat Consulatului American de acolo, cerând azil politic.

Conform rapoartelor mass media care citează surse interne din Consulat, Wang a furnizat dovezi diplomaţilor americani, care atestau că şoferul şi membrii ai personalului său ar fi fost arestaţi de fostul său şef, Bo Xilai, lider de Partid din Chongqing. Conform probelor lui Wang Lijun, Bo Xilai i-ar fi tratat cu asprime pe cei arestaţi.

Aparent Wang a vorbit la Consulat despre planul lui Bo Xilai de a-l asasina, pentru preveni scurgeri de informaţii către Beijing.

În clădirea Consulatului, Wang părea convins că viaţa sa este în primejdie şi a cerut azil politic guvernului american. El a petrecut 24 de ore în Consulat, aşteptând decizia Casei Albe.

În final administraţia americană i-a respins cererea, însă a acceptat să-i acorde asistenţă umanitară. Wang a cerut Consulatului să-i intermedieze un transport în siguranţă la Beijing.

Drept urmare Qiu Jing, adjunct al Departamentului de Securitate Naţională şi Li Wei, adjunct al Departamentului de Securitate Publică, însoţiţi de cinci alţi oficiali seniori, au apărut în Chengdu, după ce au fost alertaţi de către Consulul General american în dimineaţa zilei de 7 ianuarie.

Între timp Bo a auzit ştirea mişcării neaşteptate a lui Wang. El a ordonat primarului din Chongqing, Huang Qifan, să trimită 70 de maşini de poliţie şi tancuri, pentru a-l captura pe Wang. Echipajele au înconjurat Consulatul şi au blocat căile de acces, cerând ca diplomaţii americani să-l dea legat pe Wang Lijun.

Comuniştii din Beijing au fost furioşi la auzul veştii că Bo Xilai a trimis trupe în afara zonei sale de influenţă - din moment ce oraşul Chongqing nu face parte din provincia Sichuan, de care aparţine oraşul Chengdu. Până la urmă Beijing-ul a ordonat forţelor de securitate naţionale din Sichuan să disperseze miliţia din Chongqing. Spre amiaza zilei de 7 februarie trupele erau deja dispersate.

Wang Lijun a ieşit din clădirea Consulatului în jurul orei 6 pm, pe 7 februarie, însoţit de ofiţeri ai forţelor naţionale ale provinciei Sichuan. La 8:30 dimineaţa a doua zi el a fost îmbarcat pe zborul CA 4113 cu destinaţia Beijing, împreună cu alţi şapte oficiali seniori din administraţia centrală.

Martorii oculari au raportat că în momentul când Wang a ieşit din clădirea consulară, a strigat spunând că este o victimă a ambiţiei politice a lui Bo Xilai şi a promis că va face public tot ceea ce ştie despre Bo şi soţia lui. Wang a mai menţionat că a transmis dovezi şi documente peste ocean, pentru cazul în care va fi arestat sau închis.

Se afirmă că Qiu i-a transmis lui Wang o veste de la Hu Jintao, care a promis că va trata cazul în mod drept.

Ajuns din vânător - vânat

Wang a fost propulsat de Bo Xilai şi a fost mâna sa dreaptă din momentul în care a devenit lider de Partid în Chongqing. Bo Xilai l-a recrutat pe Wang din oraşul Jinzhou, provincia Liaoning, unde la vremea respectivă Bo încerca să ajungă lider local de Partid.

Wang şi-a adus mulţi prieteni apropiaţi la Chongqing. Sub faţada unui program numit “da he”, care aparent încerca să pună capăt activităţii infracţionale a Mafiei, Bo Xilai a scăpat de toţi oficialii promovaţi de liderul de Partid anterior şi a confiscat bunuri şi bani de la mii de proprietari de companii.

Pe de altă parte, datorită aşa-ziselor succese în lupta anti-mafie, Wang a devenit un erou naţional şi a fost promovat primar adjunct în mai puţin de trei ani.

Din nefericire pentru Bo şi Wang, unul dintre foştii şefi de Partid din Chongqing era He Guoqiang, directorul Comitetului Disciplinar al Comitetului Central al PCC. He a devenit de-a lungul anilor extrem de afectat de felul în care Bo şi Wang i-au tratat pe foştii săi colegi şi asociaţi din Chongqing, aşa că a început să colecteze pe ascuns informaţii despre Wang.

La sfârşitul anului trecut, He i-a băgat la închisoare mai mulţi dintre foştii asociaţi ai lui Wang din Biroul Politiei Tieling, în provincia Liaoning - pentru corupţie. În acest fel i-a fost uşor să obţină probe despre activitatea infracţională a lui Wang.

Cei din Comitetul Disciplinar al lui He i-au povestit lui Wang Lijun ce găsiseră împotriva sa. Doreau să-l folosească pe Wang pentru a ajunge la şeful său, Bo Xilai. Wang a fost de acord.

Însă trădarea este la ea acasă în China. Cineva din Comitet a dorit să-şi facă un bine şi l-a informat pe Bo Xilai despre toată afacerea.

Astfel că Wang Lijun a devenit vânat, Bo Xilai hotărând să scape de el. A fost dat jos din poziţia de şef al miliţiei pe 2 februarie.

Mai mulţi asociaţi ai lui Wang - inclusiv şoferul său - au fost arestaţi de Bo.

S-a raportat că unul dintre ei s-a sinucis în arestul poliţiei. O astfel de ştire într-o ţară unde torturile sunt norma, a dat de înţeles că Bo Xilai nu cruţa nici un efort pentru a-i face să vorbească pe cei arestaţi.

Alţi doi asociaţi de-ai lui Wang aparent au fost omorâţi deoarece s-au opus arestului. Mulţi dintre ei au fost torturaţi. Auzind veştile, Wang ştia că i-a sosit ceasul, aşa că a făcut mişcarea care i-a surprins pe toţi.

Provocând Beijing-ul

Tatăl lui Bo, Bo Yibo, era un veteran comunist care a devenit foarte influent după moartea lui Deng Xiao Ping. Cercurile interne ale Partidului sustin că l-a sprijinit pe Jiang Zemin, fostul şef al Partidului, să scape de rivalii săi politici. El a fost răsplătit de Jiang Zemin, care l-a propulsat pe fiul său, planul fiind să-l facă premierul Chinei.

Astfel că Bo Xilai a făcut tot ce a ordonat Jiang Zemin. În particular, în 1999, când acesta a început campania împotriva practicanţilor Falun Gong, la care nici un alt lider comunist al momentului nu a dorit să participe, Bo Xilai s-a făcut remarcat, omorând în stânga şi în dreapta cu zel.

Istoria a dictat ca drept urmare, împotriva lui Bo Xilai să fie intentate procese prin majoritatea ţărilor pe unde a umblat. O cablogramă a SUA din 2007 publicată de Wikileaks a arătat că Wen Jiabao, premierul curent al Chinei, s-a folosit de faptul că Bo era vânat în afara Chinei, pentru a bloca accesul acestuia la poziţia de premier.

Astfel că Bo a fost trimis în 2007 în sud-vest, ca şef de Partid al bogatului oraş Chongqing, fiind îndepărtat de centrul puterii.

Cu toate acestea Bo a considerat mutarea drept o şansă de a înfrunta Beijing-ul. În perioada când a condus oraşul Chongqing, el cimentat puterea guvernului local, transformându-l practic într-un stat în stat, independent de Beijing.

Bo Xilai a iniţiat şi promovat activităţi gen Mao, de masă, adunând populaţia şi liderii la festivaluri de cântece patriotice şi citiri publice din cărţi roşii. Vestea despre acţiunile sale ideologice s-a răspândit până la Beijing şi Hong Kong.

Bo mai este cunoscut ca omul care a pus mii de proprietari de companii după gratii, afirmând că au conexiuni cu crima organizată. Le-a confiscat proprietăţile şi averile, însuşindu-şi o parte din bunuri în mod ilicit.

A mers până într-acolo încât a înmânat o sentinţă de condamnare la moarte pentru adjunctul miliţiei, Wen Qiang, ba chiar a arestat un avocat care a îndrăznit să-l apere pe unul dintre afaceriştii închişi.

Cu stilul sau dur, Bo a intrat în atenţia chinezilor şi a presei internaţionale. În ultimii ani el a ridicat tot mai multe sprâncene afirmând că este un lider mai bun decât cei de la Beijing.

Una dintre mişcările sale cele mai îndrăzneţe a fost că în timp ce Hu Jintao se afla la o întâlnire APEC în Hawaii, Bo a organizat manevre militare în împrejurimile oraşului Chengdu, sugerând că ar avea puterea să încerce o lovitură militară.

Hu îşi pierde răbdarea

Bo Xilai a demonstrat în mai multe rânduri că este o persoană capabilă de orice, aşa cum făcuse şi Mao în trecut. Astfel că Hu şi alţi lideri au început să se simtă tot mai ameninţaţi de creşterea puterii lui Bo Xilai.

Bo a tras toate sforile ca la cel de-al 18-lea Congres, care va avea loc anul acesta, să ajungă în Biroul Politic al PCC - format din nouă oameni care conduc practic totul. Planul sau era de a ajunge în fruntea Comitetului Politic şi Legislativ, poziţie care i-ar fi dat controlul peste sistemul judiciar şi de represiune.

În ianuarie 2012, toţi generalii de vârf din armată au sprijinit aranjamentele tranziţiei de putere regizate de Hu Jintao, care sunt prevăzute la cel de-al 18-lea Congres - după tipicul comunist.

După ce a primit sprijinul Armatei, Hu a făcut o mişcare decisivă, încercând să îl atace pe Bo Xilai prin intermediul lui Wang. Hu a mai făcut asemenea lucruri în 2006 cu Cheng Liangyu, fostul lider de Partid din Shanghai, care îl sprijinea pe predecesorul lui Hu, Jiang Zemin.

În acelaşi timp aliaţii lui Hu din rândul armatei, conduşi de gen. Liu Yuan, fiul lui Liu Shaoqi, care era pe vremuri şeful PCC si moştenitor al poziţiei lui Mao Zedong - înainte de a cădea în dizgraţie în timpul Revoluţiei Culturale - au început să acţioneze împotriva lui Bo în cadrul Armatei.

Gu Junshang, un alt general, adjunct al Departamentului Logistic al Armatei de Eliberare a dispărut recent din post, fiind anchetat pentru corupţie. Incidentul s-a petrecut cu numai câteva zile după ce generalul Liu a jurat să stârpească corupţia din Armată.

Gu este văr cu soţia lui Bo Xilai.

Xi Jinping, care este programat să ia puterea la cel de-al 18-lea Congres, a sprijinit pe vremuri politica dusă de Bo Xilai în Chongqing.

Însă datorită caracterului său ascuns, este neclar ce gânduri are. Lui Xi Jinping i-ar conveni să-l vadă pe Bo Xilai dat jos, pentru ca acesta ar ajunge până la urmă un competitor.

Astfel că aparent, în această rundă de luptă pentru putere, Bo a pierdut.

Michael Young, un analist din Washington, D.C., scrie în mod frecvent despre relaţiile sino-americane şi despre China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe