Lupu îşi justifică deciziile din timpul negocierilor venind cu acuzaţii la adresa PL

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.
Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, aduce noi acuzaţii la adresa Partidului Liberal, expunând noi detalii din cadrul negocierilor dintre PLDM, PD şi PL. Potrivit Deschide.md, după ce ar fi analizat câteva dintre cerinţele înaintate de PL, Lupu este de părere că liberalii îşi doreau, de fapt, să pună capăt statalităţii Republicii Moldova. La această concluzie, Marian Lupu a ajuns după ce Partidul Liberal, în frunte cu Mihai Ghimpu, ar fi cerut lichidarea raioanelor şi formarea judeţelor, iar alegerile locale din iunie să fie amânate până în toamnă.

„Aici, vă rog, reţineţi! La un moment dat, colegul nostru de la PL, vine cu propunerea ca noi să promovăm reforma administrativ-teritorială. Noi întrebăm: „E vorba de reforma de descentralizare?” El zice: „Nu.” El propunea să lichidăm raioanele şi să formăm judeţe, iar alegerile să nu fie în iunie, dar să fie în toamnă şi această reformă să fie implementată şase luni. Atunci eu am spus NU categoric şi vă explic de ce: ce înseamnă lichidarea raioanelor? Noi avem sute de mii de oameni care lucrează acolo, ce se întâmplă cu aceşti oameni? Asta înseamnă lichidarea spitalelor raionale, iar răul cel mai mare e că, serviciile sociale erau să fie îndepărtate de oameni”, a menţionat liderul democrat.

O altă acuzaţie adusă de către Lupu liberalilor este că aceştia şi-ar fi dorit să preia conducerea Procuraturii Generale, înlocuindu-l pe actualul procuror general cu Andrei Pîntea, în prezent viceprocuror, înaintat în această funcţie de PL.

„De ce oare PL-ul nu s-a referit la viceprocurorul general, ci doar la procurorul general? Probabil miza era ca foarte curând să fie mişcat procurorul general, scos din funcţie. După asta, o perioadă nedefinită de timp, trei luni, jumătate de an, un an, să se muncească asupra mecanismelor de depolitizare. Dar eu vă întreb, ştiţi oare ce se întâmplă atunci când nu există figura nr. 1 într-o instituţie? Unul din angajaţii săi, preia funcţia de gestionare a instituţiei. Se dorea să se mişte pe o formulă deghizată, nedeclarată deschis, sincer, bărbăteşte, că eu liderul PL vreau ca omul pe care l-am propus să fie acolo”, a adăugat Marian Lupu.

Se va vedea în viitor dacă afirmaţiile făcute de Lupu, că PL încearcă să pună capăt statalităţii Moldovei, sunt adevărate.