Lupu, şef la Curtea de Conturi. Alex Cozer: Plahotniuc îşi pune oamenii în funcţii cheie, în caz de o ipotetică pierdere a puterii

Deşi încă de la începutul lui 2018, autorităţile au venit cu mai multe propuneri, anunţând printre altele şi programul ”Drumuri bune pentru Moldova”, de fapt, până acum ”a avut loc programul funcţii bune pentru democraţi”, a punctat Valeriu Paşa.
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (facebook.com/curtea de conturi)

Unicul care şi-a depus dosarul pentru şefia Curţii de Conturi, fostul lider al Partidului Democrat Marian Lupu a fost numit joi în această funcţie de către Parlament. Lupu a menţionat că această decizie îi aparţine, fiind luată încă la sfârşitul verii.

În opinia jurnalistului Alex Cozer, decizia lui Marian Lupu nu este întâmplătoare, acesta urmând să ridice un salariu de peste 50 mii de lei lunar, mai ales că îl va avea pe Viorel Chetraru de la Centrul Naţional Anticorupţie în calitate de adjunct.

„Chetraru când a plecat din fruntea CNA se lăuda că are ditamai contracte prin Europa la nu ştiu ce agenţii, fiind o provocare majoră pentru cariera sa. Eu un tip megaloman care seamănă cu Marian Lupu, nici nu ştiu în ce se va transforma Curtea de Conturi cu cei doi acolo”, a declarat Cozer.

La rândul său, expertul Comunităţii Whatchdog.md Valeriu Paşa a punctat că, deşi autorităţile au anunţat programul ”Drumuri bune pentru Moldova”, de fapt, până acum „a avut loc programul funcţii bune pentru democraţi”, aceştia pricopsindu-se cu funcţii bune şi utile pentru partidul de la guvernare, consolidarea controlului său, precum şi pentru a evita nemulţumirile celor care au fost daţi la o parte de la centrul puterii.

„Este o practică foarte asemănătoare cu Federaţia Rusă, acolo unde persoane care se aflau în vârful diferitelor structuri ale puterii, la un moment dat au trebuit să plece din aceste poziţii, ajungând ori în închisoare, ori cel mai des în alte funcţii mai liniştite, dar la fel de călduţe.

Asta este o primă etapă pentru că, probabil, dl Plahotniuc se gândeşte că o să reuşească să consolideze pe termen lung acest sistem şi creează o tradiţie, astăzi sunteţi alături de mine, eu nu voi uita de voi şi vă voi asigura un loc călduţ pe toată viaţa”, a menţionat expertul în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Menţionăm că Marian Lupu a ajuns la Curtea de Conturi după ce Veaceslav Untilă a demisionat, iar la ultima şedinţă a Parlamentului, Untilă l-a propus în calitate de membru şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi pe Viorel Chetraru, fost director al CNA.

La aceeaşi şedinţă au avut loc şi alte numiri pe bandă rulantă fiind votaţi mai mulţi deputaţi PD, precum şi legislatorii din grupul PPEM Eugen Carpov şi Ştefan Creangă care este şi preşedintele Comisiei Economice, dar şi fostul ministru al Economiei în Guvernul Filip, Octavian Calmâc fiind propuşi pentru fotoliile vacante de directori ai consiliilor de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. În acelaşi timp deputatul PD Anatolii Zagorodnîi a fost propus pentru funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Plahotniuc a pus într-adevăr oameni în funcţii foarte imortante. El, pe de o parte, cred că se pregăteşte şi pentru o posibilă, ipotetică pierdere a puterii, întrucât ar putea exista un context în care după parlamentare să vină socialiştii împreună cu Şor, cu nişte democraţi împrumutaţi, să formeze o aşa-zisă opoziţie pe o perioadă scurtă de timp, Plahotniuc fiind până la urmă cel care va controla totul în RM. El şi-a pus oamenii într-adevăr în funcţii cheie. Absolut toate instituţiile au în fruntea lor oameni nu docili lui Plahotniuc, ci nişte slugi umile, gata să dea totul pentru Plahontiuc”, a conchis Alex Cozer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe