"Măcel" în Parcul Herăstrău. Ministrul Mediului trimite Garda Forestieră: Toţi cei vinovaţi vor plăti

Copaci tăiaţi în Parcul Herăstrău
Copaci tăiaţi în Parcul Herăstrău (Eco-Civica)

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a anunţat, la Digi24.ro, că va trimite neîntârziat Garda Forestieră în control în parcul Herăstrău, după ce Fundaţia Eco-Civica a semnalat, pe Facebook, că sute de copaci sănătoşi au fost tăiaţi în parcul respectiv.

"Un adevărat măcel. Se taie ca-n codru într-un parc monument istoric!!! Au fost solicitate tăierea a aprox. 300 (trei sute) de arbori şi ‘toaletarea’ altor 350 (trei sute cincizeci)! Am scris şi pe litere ca să nu existe dubii", atrage atenţia Eco Civica.

În aceste condiţii, Alexe a precizat la Digi că în Parcul Herăstrău s-a tăiat fără avizele necesare şi că Garda Forestieră va demara un control în urma cărora toţi cei vinovaţi vor plăti.

„Nu ne mai putem permite să avem în fiecare domeniu, în fiecare sector de activitate oameni care nu-şi fac treaba. Mă uitam astăzi la acest caz din Bucureşti, cu tăiat din parcul Herăstrău. Acolo s-au apucat de-au tăiat fără aviz de la APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului - n.r.), fără aviz de la Direcţia Silvică, iar mâine dimineaţă (vineri - n.r.), cei de la Garda Forestieră vor face un control acolo, astfel încât toţi cei care se fac vinovaţi vor plăti. Dacă este contravenţie sau infracţiune, cu siguranţă dosarul va ajunge în altă parte, iar după aceea vom trimite şi Garda de Mediu, să vedem dacă Autoritatea Publică Locală şi-a făcut treaba şi şi-a respectat reglementările de mediu în vigoare”, a declarat Costel Alexe, la Digi24.

Ministrul interimar a mai precizat că Autoritatea Publică Locală trebuia să solicite aviz de la APM şi de la Direcţia Silvică şi, dacă era cazul să fie făcută vreo lucrare silvică, ea trebuia făcută respectând reglementările legale în vigoare. Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat că are un mesaj public pe care vrea să-l transmită tuturor:

„Toţi factorii implicaţi în acţiunile de control şi de reglementare trebuie să-şi facă treaba, pentru că nu putem continua la nesfârşit cu astfel de practici şi apoi să ne întrebăm de ce populaţia României nu mai are încredere în instituţiile statului şi apoi de ce - cum suntem în cazul de faţă - Comisia Europeană sau instituţiile europene nu mai au încredere în măsurile şi acţiunile noastre”, a transmis Costel Alexe.

Reamintim că Fundaţia Eco-Civica, ONG vârf de lance în lupta pentru salvarea spaţiilor verzi, a dat alarma, pe Facebook, semnalând că în Parcul Herăstrău se taie "ca din codru".

„Imaginile prezentate nu sunt din Pădurea Băneasa, sau alte zone împădurite, ci din Parcul Herăstrău!!! Ele sunt surprinse de colegii de la Grupul Civic Aviatorilor în data de 4 Februarie 2020. Un adevărat măcel.

Se taie ca-n codru într-un parc monument istoric!!! Au fost solicitate tăierea a aprox. 300 (trei sute) de arbori şi „toaletarea” altor 350 (trei sute cincizeci)! Am scris şi pe litere ca să nu existe dubii.

Grupul a cerut să vorbească cu responsabilul lucrării, dar era în pauză de masă! Muncitorii au precizat că sunt de la ADP Sector 1.

Trebuie ca Direcţia de Mediu a PMB să intervină imediat pentru a verifica viabilitatea arborilor, Societatea abilitată cu astfel de verificări deţinând toată aparatura necesară.

Abia apoi vedem ce nu mai poate fi salvat şi trebuie tăiat. Fiind parc monument istoric va trebui ca şi Ministerul Culturii să-şi dea avizul.

Sperăm să oprim tăierile ”după ureche”!", semnala Eco-Civica.

Reamintim că şi filozoful Mihai Şora şi-a exprimat indignarea faţă de tăierile din Herăstrău:

„Dragi prieteni, tocmai am văzut câteva imagini cu arborii măcelăriţi de curând în Parcul Herăstrău. Nu trebuie să fii expert în dendrologie ca să-ţi dai seama că erau perfect sănătoşi, că nimic nu justifica tăierea lor, în afară, desigur, de gândul cupid al instalării unei bodegi pe rana lăsată acolo. Dacă mi-ar sta în putinţă, aş pedepsi cu usturătoare amenzi casapii pădurilor, brutele alienate din primării care toarnă beton peste tot, ucigând ţesutul viu al oraşelor şi, odată cu el, memoria oamenilor.

Într-o bună zi, vom admira copaci doar în muzee.

P.S. Dacă la vară veţi sta pe o terasă în Herăstrău, mestecând mici şi sorbind bere, amintiţi-vă că, în locul acela, a fost comis un măcel”, a scris Mihai Şora, pe Facebook.