Măcelul de la Săpoca. Sindicaliştii: "Este inadmisibil ca o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice"

Spitalul Săpoca
Spitalul Săpoca (G4Media)

Patru persoane au fost ucise duminică noapte şi alte 9 rănite la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, de un pacient care le-a lovit cu stativul de perfuzii. Iar această nouă tragedie scoate din nou, în lumină, probleme sistemice. Astfel, Sindicatul Sanitas Săpoca acuză, într-o postare pe Facebook, lipsa de personal şi susţine că în weekend o asistentă, un instructor şi o infirmieră supraveghează 70 de pacienţi cu probleme psihice şi de natură penală.

"Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister.

A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi. De asemeni, sporul de periculozitate de 75% pe care l-am avut ni s-a diminuat la 50%,motivând că nu sunt bani. Sindicatul a acţionat în instanţă spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condiţiile precare în care lucrăm şi sperăm că cineva va lua decizii corecte pentru siguranţa noastră cât şi a pacienţilor. Dragi colegi. Ştiu, lupta noastră e dificilă dar vom continua indiferent câte piedici ni se vor pune. Fiţi calmi, uniţi şi împreună vom învinge!", a fost mesajul transmis de instituţie pe contul de Facebook.

Pe de altă parte, directorul spitalului susţine că în tura în care s-a petrecut tragedia au fost un medic şi 7 asistenţi, 3 infirmiere şi 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi. Managerul unităţii medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul şi a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Abia ultima victimă care a fost rănită a reuşit să alerteze personalul medical, susţine Realitatea.

De partea sa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că şi-a trimis Corpul de Control la Săpoca.

"Am cerut o verificare amănunţită şi rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijenţă, vom acţiona în consecinţă", a declarat Sorina Pintea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne