Macron şi Le Pen se vor duela în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale franceze

Candidatul de centru Emmanuel Macron sau candidata de extremă dreapta Marine Le Pen va fi următorul preşedinte al Franţei. După eliminarea partidelor mainstream, Macron este favorit la câştigarea fotoliului prezidenţial, potrivit noilor sondaje de opinie.
Candidatul francez Emmanuel Macron discută în Paris cu susţinătorii săi  după câştigarea primei runde a alegerilor prezidenţiale din Franţa, 23  aprilie 2017.
Candidatul francez Emmanuel Macron discută în Paris cu susţinătorii săi după câştigarea primei runde a alegerilor prezidenţiale din Franţa, 23 aprilie 2017. (Sylvain Lefevre/Getty Images)

După numărarea majorităţii voturilor în cadrul alegerilor de duminică, dintre cei 11 candidaţi înscrişi în prima rundă a cursei prezidenţiale au rămas doar doi, Emmanuel Macron obţinând 23,9% dintre voturi, iar Marine Le Pen 21,4%.

Le Pen a stabilit un nou record pentru partidul ei (Frontul Naţional) prin atragerea a 6,9 milioane de voturi.

Candidaţii învinşi, precum socialistul Benoit Hamon şi conservatorul Francois Fillon, au anunţat că în al doilea tur de scrutin din 7 mai îl vor sprijini pe Macron, pentru a o bloca pe populista Le Pen să câştige cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale.

Fillon a obţinut 19,9% dintre voturi, la mică distanţă de cele 19,4% obţinute de candidatul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon, care nu i-a oferit imediat sprijinul lui Macron.

Pentru prima dată în istoria modernă a Franţei, niciun candidat dintr-un partid mainstream nu va concura în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale.

Discutând cu susţinătorii săi în Paris, Macron a declarat că prin formarea partidului En Marche în decursul ultimului an “a provocat viaţa politică franceză”.

Fost bancher de investiţii, Macron a fost ministru al Economiei în guvernul preşedintelui Francois Hollande înainte să îşi creeze în aprilie 2016 propria “Asociaţie pentru reînnoirea politicii”, numele oficial al partidului "En Marche."

Macron a susţinut că provocarea a constat în remedierea unui sistem politic care nu a reuşit să rezolve problemele din ultimii 30 de ani şi în crearea unui nou peisaj politic pentru Franţa şi pentru Europa. El a promis că va aduce noi chipuri şi noi talente în politica franceză.

Marine Le Pen, luând cuvântul în circumscripţia sa electorală din Henin-Beaumont, în nordul Franţei, a mulţumit susţinătorilor săi pentru că au adus-o în cea de-a doua rundă, numind rezultatul ca fiind unul istoric.

Ea a sugerat că “poporul francez are acum o alegere mai simplă: fie continuăm pe drumul reglementării existente, fie alegeţi Franţa”.

Susţinând că este candidatul poporului, Le Pen a precizat că “este momentul să elibereze naţiunea franceză din mâinile elitelor arogante care doresc să dicteze cum ar trebui să se comporte aceasta”.

Le Pen a propus organizarea unui referendum privind statutul Franţei în Uniunea Europeană, limitarea imigraţiei, mărirea controlului asupra frontierelor ţării şi expulzarea extremiştilor islamişti.

Noi sondaje de opinie publicate duminică i-au oferit lui Macron un avans semnificativ în cea de-a doua rundă a alegerilor. Un sondaj realizat de Harris a indicat duminică faptul că Macron va câştiga alegerile cu 64% dintre voturi. Un sondaj realizat de Ipsos/Sopra Steria a prezentat un rezultat similar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe