MAE reacţionează la comentariile vicepremierului ungar în cazul condamnării lui Marko Attila

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)

Ministerul Afacerilor Externe, condus de noul ministru Bogdan Aurescu, a sancţionat joi reacţia vicepremierului ungar Zsolt Semjen în cazul condamnării deputatului UDMR Marko Attila, catalogând-o drept "nepotrivită" şi "neadecvată", reiese dintr-un comunicat al MAE.

Vicepremierul ungar declara miercuri, potrivit Mediafax, că Guvernul ţării sale a fost "şocat" să afle că Marko Attila, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate.

"Eforturile Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi, restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile", a precizat Semjen.

Replica MAE nu s-a lăsat mult timp aşteptată: "Apreciem ca fiind cel puţin nepotrivit şi neadecvat gestul unui înalt oficial politic ungar de a se pronunţa asupra unei decizii definitive judecătoreşti a unei instanţe române. Infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte, conform legii penale române, indiferent de apartenenţa politică sau originea etnică a celui în cauză. Independenţa justiţiei este un principiu fundamental al oricărui stat european de drept, iar deciziile justiţiei trebuie respectate fără excepţie, de către toţi. Mai mult decât atât, nu pot fi făcute conexiuni între acest dosar penal şi procesul de retrocedare a unor bunuri imobile aparţinând minorităţilor naţionale, în care statul român a soluţionat în număr semnificativ cererile depuse".

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti l-au condamnat definitiv, miercuri, pe deputatul UDMR Marko Attila Gabor la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar privind restituirea unor imobile. Instanţa a confirmat, în parte, hotărârea prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate al imobilului restituit.

În 2012, însă, Judecătoria Buzău a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii, de către un organism din care a făcut parte şi Marko, a reprezentat un "abuz (de autoritate) împotriva interesului public" şi i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului. Potrivit agenţiei, hotărârea a fost primită cu nemulţumire de maghiarii din România, care au văzut-o ca pe o deposedare a bisericilor de proprietăţile restituite.

Imobilul în care funcţionează colegiul, la fel ca alte proprietăţi bisericeşti, au fost confiscate în timpul regimului comunist din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne