Magistrat din R. Moldova, condamnat la închisoare pentru corupere pasivă

Justiţie
Justiţie (cna.md)

Un judecător din cadrul Judecătoriei Drochia, Republica Moldova, a fost condamnat vineri la 7 ani închisoare, amendat cu 160 mii lei MD şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de 10 ani fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunii de corupere pasivă.

Potrivit Procuraturii Generale, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul i-a acordat unei petiţionare - cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită în Italia, o consultaţie privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său.

În cadrul acestei discuţii, judecătorul i-a comunicat, că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 euro pentru consultaţie.

După două zile, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul a pretins că pentru suma de 6200 euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea petiţionarei. În aprilie 2014, femeia a transferat din Italia pe numele magistratului suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară.

Astfel, pe 17 noiembrie 2014, în rezultatul examinării litigiului nominalizat, judecătorul a emis hotărârea judecătorească prin care a dispus recunoaşterea dreptului de proprietate a petiţionarei asupra a 75,26% din valoarea imobilului, însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului în litigiu. În continuare, motivând că banii transmişi anterior nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului, acesta a pretins de la femeie încă 1000 euro.

În aceiaşi zi, procurorii au efectuat măsuri speciale de investigaţie, fiind înregistrată şi probată în modul stabilit convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate de la femeie în vederea îndeplinirii acţiunilor în exercitarea funcţiei sale.

Magistratul a fost reţinut în primăvara anului 2016, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul la efectuarea percheziţiilor domiciliului, automobilului, biroului de serviciu, percheziţiei corporale şi reţinerii acestuia. Urmărirea penală fiind pornită la 15 februarie 2016, în baza plângerii depuse de petiţionară care a reclamat acţiunile corupte ale magistratului.

Sentinţa este cu drept de atac în instanţă de apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe