Magistraţii vor dezbate pe 25 iulie noua cerere de strămutare a dosarului ICA

Dan Voiculescu şi Avocatul Gheorghiţă Mateuţ la Curtea de Apel
Dan Voiculescu şi Avocatul Gheorghiţă Mateuţ la Curtea de Apel (Epoch Times România)

Termenul de judecată a cererii de strămutare a dosarului ICA, ce a fost stabilit miercuri de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe data de 5 septembrie, este devansat pentru data de 25 iulie.

Tergiversarea finalizării dosarului ICA prin trimiterea de la o instanţă la alta se opreşte deocamdată. Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, care este judecat şi el în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a cerut, marţi, strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), chiar dacă instanţa supremă a respins o cerere similară de strămutare a dosarului ICA la o altă instanţă din ţară, formulată de avocatul lui Dan Voiculescu. Motivul invocat de avocaţi pentru ambele cereri de strămutare este suspiciunea că imparţialitatea judecătorilor CAB ar putea să fie înfrântă de "presiunea mediatică fără precedent" care se face în acest caz.

Judecătorii de la Înalta Curte au respins solicitare făcută de avocaţii lui Dan Voiculescu, iar dosarul privind privatizarea ICA a rămas la Curtea de Apel Bucureşti şi are următorul termen pe 4 august.

Dan Voiculescu a fost condamnat pe 26 septembrie 2013 la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Savulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Au mai fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vică Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesului penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

În decembrie 2008, Dan Voiculescu şi încă alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Conform procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne