MAI de la Chişinău şi FBI vor colabora în lupta împotriva terorismului


MAI de la Chişinău şi FBI vor colabora în lupta împotriva terorismului
MAI de la Chişinău şi FBI vor colabora în lupta împotriva terorismului (mai.gov.md)

Memorandum-ul de cooperare şi schimb reciproc de informaţii cu privire la identificarea amprentelor digitale în scopuri de justiţie penală şi pentru lupta împotriva terorismului, a fost semnat vineri, la Chişinău, de către ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco şi oficiali ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA.

Datorită acestui document specialiştii MAI vor reuşi să facă schimb de informaţii operative cu agenţii FBI, cu privire la grupurile criminale şi teroriste de interes comun.

De asemenea, aceştia vor face schimb de experienţă cu privire la modalităţi de detectare şi combatere a activităţii criminale prin tehnici de investigare, precum şi prin utilizarea metodelor, şi tehnologiilor ştiinţifice.

În cadrul vizitei oficiale a delegaţiei MAI în SUA din noiembrie anul trecut, FBI şi MAI s-au angajat să încheie un acord oficial de schimb de date biometrice în cadrul programului FBI „Schimb global de date biometrice şi alte date de identitate”.

„Acum, având acces reciproc la mai multe date şi informaţii, vom reuşi să identificăm mai repede suspecţii şi să prevenim criminalitatea transfrontalieră, şi terorismul. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Ana Revenco, ministrul de Interne al R. Moldova.

MAI de la Chişinău informează într-un comunicat că odată formalizat, memorandum-ul va oferi posibilitatea de a obţine din baza de date a FBI, care are aproape 80 de milioane de înregistrări, rezultate şi date cu privire la terorişti, şi criminali transnaţionali cunoscuţi sau suspectaţi în comiterea unor crime. Acesta va ajuta investigaţiile, va îmbunătăţi eficacitatea aplicării legii şi va promova siguranţa publică. Din anul 2002, în cadrul acestui program al FBI participă peste 50 de ţări, care au acces la peste 450.000 date biometrice.