Mai îngropăm niţel România. Legea împotriva simbolurilor legionare: încă un cui bătut în coşciugul culturii

Trandafiri şi sârmă ghimpată
Trandafiri şi sârmă ghimpată (Christopher Furlong / Getty Images)

Ajunsă printr-un exerciţiu de hocus-pocus pe ordinea de zi, aşa cum se procedează cu atâtea alte legi controversate, ieri a fost votată în Cameră (fusese trecută şi prin Senat mai devreme) legea împotriva simbolurilor cu caracter fascist şi legionar.

Gândită ca instrument de pedepsire a celor care neagă Holocaustul, legea, iniţiată de Alexandru Florian de la Institutul Ellie Wiesel cu sprijinul PNL, a băgat frumuşel la pachet, alături de fascism, legionarismul, în ciuda faptului că procesul de la Nuremberg, de exemplu, şterge orice legătură dintre ele.

Legea, care îi ameninţă pe negaţioniştii Holocaustului şi pe cei care laudă în public fasciştii – şi acum legionarii – cu puşcăria, este, prin excesele sale, o năpastă la adresa culturii române, datorită faptului că mulţi membri marcanţi ai elitei româneşti din generaţia interbelică au fost legionari – Nae Ionescu, Mircea Eliade etc.

Groaznic este că, în multe cazuri, aceştia nu au fost legionari, regimul comunist (şi profund anti-românesc), impus cu tancurile de Moscova, s-a grăbit să-i eticheteze pe mulţi dintre "burghejii" pe care voia să-i îngroape - legionari - pentru a-i încălţa cu mai mulţi ani de puşcărie.

Din acest punct de vedere legea votată ieri în Cameră continuă marea nedreptate făcută acestor oameni de comunism, lucru absolut neacceptabil. Mulţi dintre ei au fost martiri ai neamului românesc, schingiuiţi în închisorile comuniste, iar acum devin, iată, condamnaţi la uitare de către legea propusă de Alexandru Florian şi votată de acest “Parlament” “român”.

Iniţiativa lui Alexandru Florian nu mi se pare singulară sau întâmplătoare, ci face parte dintr-o serie de manifestări. Acum câţiva ani am asistat la un eveniment desfăşurat sub egida institutului Ellie Wiesel - dar şi al IICCMER (!?) – care dorea să “demitizeze” unul dintre cele mai marcante personaje ale Rezistenţei Anticomuniste în Munţi – Moş Gavrilă Ogoranu – pe motiv că ar fi fost legionar.

Dacă scopul acestei legi a fost de a reduce anti-semitismul în rândul românilor, cred sincer că iniţiativa este total contra-productivă. Pentru a eradica xenofobia şi ura de rasă, etc. este nevoie de cultivare a toleranţei şi respectului reciproc, de aplanare a greşelilor făcute de ambele părţi. Numai adevărul, compasiunea şi toleranţa pot vindeca rănile adânci

Una peste alta, sub imperiul acestei legi, românii vor fi împiedicaţi de acum să afle despre aportul real la cultura românească al unor oameni precum Nae Ionescu, Petre Ţuţea, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, sau al unor adevăraţi martiri şi oameni politici de seamă ai României, precum Mircea Vulcănescu.

Dacă demersul lui Alexandru Florian va fi în viitor la fel de consecvent şi hotărât, anticipez momentul în care va fi interzis eventual şi Mihai Eminescu, pentru retorica sa antisemită, prezentă în publicistică.

Dacă scopul acestei legi a fost de a reduce anti-semitismul în rândul românilor, cred sincer că iniţiativa este total contra-productivă. Pentru a eradica xenofobia şi ura de rasă etc. este nevoie de cultivarea toleranţei şi a respectului reciproc, de aplanarea greşelilor făcute de ambele părţi. Numai adevărul, compasiunea şi toleranţa pot vindeca rănile adânci. Jefuirea unui popor de unele dintre valorile sale nu va face decât să hrănească resentimente şi să adâncească prăpastiile deja create.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.