Mai multe cartiere din Cluj Napoca, lovite de mirosuri neplăcute. Autorităţile au constituit o celulă de criză

Cluj Napoca (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
06.09.2023

Instituţia Prefectului a convocat reprezentanţii mai multor instituţii clujene pentru identificarea sursei mirosurilor neplăcute sesizate de cetăţeni din Cluj-Napoca şi din localităţi limitrofe în ultimele zile. Celula de criză constituită a verificat mai multe zone.

De exemplu, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului, mai multe agenţii (precum Agenţia de Protecţia Mediului Cluj, alături de Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean, cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului) şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), nedepistându-se depăşiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat.

De asemenea, au fost efectuate cercetări după ce îngrăşământul de la o fermă de pui s-a împrăştiat pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, fără a fi constatate depăşiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat.

În completarea procedurilor de analiză desfăşurate, Agenţia pentru Protecţia Mediului judeţeană a amplasat în cursul zilei de luni o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrăşământ provenit de la ferma de pui.

Comunicatul Instituţiei Prefectului judeţului Cluj

Urmare a situaţiei privind mirosurile apărute în ultima perioadă, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât şi în împrejurimi, prefectul judeţului Cluj, doamna Irina Munteanu a convocat în cursul zilei de ieri, 4 septembrie, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor autorităţilor care au competenţe în domeniu, urmare a verificărilor din teren.

În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăşti, Dezmir, Gheorghieni şi Someşeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenţia de Protecţia Mediului Cluj, alături de Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean, cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi împreună cu cei ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), nedepistându-se depăşiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S).

Ulterior împrăştierii, în perioada 28-29 august, cu îngrăşământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituţiile cu atribuţii în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren.

De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele 2 situaţii în regim de urgenţă. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depăşiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S). În ceea ce priveşte administratorul fermei de pui care a depozitat şi împrăştiat îngrăşământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfăşurare şi care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăştiere, acesta a pus la dispoziţia autorităţilor documentaţiile proceselor tehnologice şi a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenţia de Protecţia Mediului, nu s-au constat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat.

În cursul dimineţii zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean, cât şi Direcţia pentru Agricultură a judeţului, la fel şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrăşământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecţiilor în prealabil de a fi împrăştiate. Totodată autorităţile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenţilor de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.

În completarea procedurilor de analiză desfăşurate, Agenţia de Protecţia Mediului judeţeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrăşământ provenit de la ferma de pui. De asemenea a solicitat în regim de urgenţă, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, fiind aşteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calităţii aerului din ambele zone potenţial degajatoare de mirosuri.

Situaţia este monitorizată îndeaproape de către autorităţile de profil pentru identificarea cauzelor surselor de mirosuri, care au generat disconfortul olfactiv al comunităţilor din proximitate şi pentru stabilirea măsurilor care se impun urmare a rezultatelor cumulate ale tuturor testărilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor