Mai multe sinucideri la Foxconn, lucrătorii susţin că condiţiile s-au schimbat prea puţin

Foxconn în Chengdu, provincia Sichuan
Foxconn în Chengdu, provincia Sichuan (Weibo.com)

Pe 13 iunie, un alt angajat al Foxconn, gigantul electronicelor şi principalul producător al electronicelor de consum Apple, s-a sinucis. Rezidenţii locali şi alţi angajaţi ai Foxconn au declarat că lucrătorii sar frecvent de pe clădiri şi cred că asta se întâmplă din cauza condiţiilor grele şi muncii repetitive.

Din 23 ianuarie 2010, au fost raportate 19 sinucideri ale angajaţilor Foxconn. Pe Internet au fost făcute câteva afirmaţii şocante, cum că nu toate aceste cazuri au fost sinucideri, unele fiind crime.

Un reporter Epoch Times a intervievat mai mulţi angajaţi şi un rezident despre condiţiile de muncă de la Foxconn.

Doamna Yang, o angajată a Foxconn din Chengdu, a declarat că muncitorii nu au voie să vorbească despre nimic rău ce se întâmplă în fabrică. "Stirile sunt complet cenzurate aici", a spus ea.

Un alt angajat, domnul Xu, a relatat pentru The Epoch Times că mulţi colegi s-au sinucis din cauza condiţiilor precare de muncă, dar Foxconn pune sinuciderile pe seama problemelor personale ale angajaţilor.

"Am lucrat acolo o perioadă. Schimbările sunt toate superficiale; exteriorul pare să fi fost renovat, dar asta e doar în exterior. Mediul din fabrică rămâne acelaşi. Mediul de lucru nu a fost îmbunătăţit deloc", susţine domnul Xu.

McClatchy Newspapers, o companie jurnalistică americană, a intervievat recent mai mulţi angajaţi Foxconn, inclusiv pe Wu Zeyun şi Li Huang. Wu a spus că "Unii oameni vin pentru câteva zile şi apoi pleacă". Prietenul său, Huang Li, a afirmat: "Asta se întâmplă în fiecare zi. Sentimentul de aici nu este bun."

Reporterul The Epoch Times a vorbit şi el cu Wu şi Huang, care au relatat că, după deducerile din salariile lor, inclusiv chiria, fiecare a mai rămas cu circa 1.100 de yuani (173 de dolari), în luna mai, pentru 50 de ore de lucru pe săptămâna, inclusiv orele suplimentare, timp în care au montat ipad-uri.

Un rezident din Chengdu, numit domnul Liu şi care are un prieten ce lucrează la Foxconn, a declarat pentru The Epoch Times că vârsta lucrătorilor este cuprinsă între 18 şi 25 de ani şi că mediul de lucru este periculos. Potrivit lui Liu, agresarea oamenilor este ceva obişnuit.

The Epoch Times a vorbit cu domnul Sun, care locuieşte în apropierea fabricii Foxconn din Chengdu. Potrivit lui Sun, un tânăr a murit după ce a sărit de la etajul 18 al unui imobil de apartamente din nord-vest. Reporterul a remarcat că el a sărit de pe o clădire ce nu are un logo Foxconn, dar este, probabil, un bloc de apartamente de lângă fabrica Foxconn.

Camioane de poliţie şi de pompieri au ajuns la faţa locului cu o jumătate de oră înainte ca omul să sară, dar nu au montat imediat o saltea gonflabilă.

În acea seara, secţia de poliţie Gaoxin din Chengdu a emis un mesaj oficial pe microblog spunând:"Astăzi, în jurul orei 4:40, un angajat Foxconn a căzut de pe un bloc de apartamente. Angajatul se numea Xie şi a murit. Motivele gestului disperat sunt încă în curs de investigare."

Domnul Sun a declarat pentru reporterul The Epoch Times că părinţii lui Xie au adus o coroană de flori la fabrică, dar gărzile angajate de Foxconn au distrus-o. "Nu numai asta, dar nici magazinele din apropierea făbricii nu au îndrăznit să vândă ceva părinţilor lui, temându-se de represalii din partea Foxconn", a afirmat Sun.

Doamna Yang, o angajată a Foxconn, a relatat că un al doilea tânăr a sărit de pe o clădire nu la mult timp după Xie. Un blogger online relata că încă două persoane s-au mai sinucis de atunci. Cineva cu pseudonimul Zhang Yi Chuang a postat pe 28 iunie: "Noaptea trecută, la fabrica din nord-vest a Foxconn, în oraşul Hongguang, judeţul Chengdu Pi, alte două persoane au sărit de pe o clădire. Patru oameni au sărit doar în această lună."

Când reporterul a sunat la fabrica Foxconn din Chengdu, un recepţioner pe nume Li a redirecţionat apelul către superiorului său, dar nimeni nu a răspuns la telefon.

Facilitatea Foxconn din Chengdu produce ecrane LCD pentru iphone şi ipad de la Apple. Fiind situată în oraşul Hong Guang, judeţul Sichuan Pi, majoritatea muncitorilor au vârsta între 16 şi 36 de ani şi provin din satele izolate din Sichuan.